1 av 3
- Foto: Greenpeace
2 av 3
- Foto: Greenpeace
3 av 3

Aktivister har ockuperat Forsmark

Kärnkraftsmotståndare från Greenpeace tog sig i morse in på kärnkraftverket i Forsmark. De kräver att riksdagen röstar nej till ny kärnkraft. Vid tiotiden hade ett 50-tal av dem gripits.


Den 17 juni ska riksdagen rösta om huruvida man vill öppa för nya kärnkraftsreaktorer i Sverige. Det tänker aktivisterna från Greenpeace sätta stopp för - genom att ockupera kärnkraftverket Forsmark.

Minst 19 aktivister har tagit sig in på kärnkraftsområdet och flera av dem vistas på taket på en av reaktorbyggnaderna, uppger Ludvig Tillman - Greenpeaces talesperson i energifrågor, för nyhetsbyrån TT.

– Att ersätta de befintliga kärnkraftverken med ny kärnkraft är att begå ett historiskt misstag. Förnybar energi är ett helt realistiskt, konkurrenskraftigt alternativ som dessutom innebär att man slipper miljöfarlig uranbrytning och radioaktivt avfall som måste isoleras från människor och natur i över 100 000 år, säger Ludvig Tillman i ett uttalande.

Med hjälp av en gammal brandbil, som de lånat från Frankrike, har de tagit sig över två stängsel.

Enligt Tillman har flera aktivister tagit sig upp på taket på reaktor 2 där de håller upp banderoller. De är klädda i dräkter som symboliserar sol, vind och vatten.

Men vid 10-tiden uppgav polisen att man gripit ett 50-tal aktivister, rapporterar Sveriges Radio Uppland. De är misstänkta för olaga intrång och brott mot skyddslagen.

– Vi fick larmet vid åttatiden. Då sades att 10-15 personer ska ha tagit sig över staketet och in på Forsmarks område. Vi har obehöriga personer på området och polispatruller kommer att komma dit ganska snabbt, säger polisens presstalesman Christer Nordström till SR.

Polisen uppger att situationen är lugn.

Aktionen är helt fredlig, försäkrar Greenpeace, och säger att det inte råder någon fara för säkerheten.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar finska kranier

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.