Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Aktivister har ockuperat Forsmark

- 14/06/2010, 09:48 -
1 av 3

Greenpeace

2 av 3

Greenpeace

3 av 3

Kärnkraftsmotståndare från Greenpeace tog sig i morse in på kärnkraftverket i Forsmark. De kräver att riksdagen röstar nej till ny kärnkraft. Vid tiotiden hade ett 50-tal av dem gripits.

Den 17 juni ska riksdagen rösta om huruvida man vill öppa för nya kärnkraftsreaktorer i Sverige. Det tänker aktivisterna från Greenpeace sätta stopp för - genom att ockupera kärnkraftverket Forsmark.

Minst 19 aktivister har tagit sig in på kärnkraftsområdet och flera av dem vistas på taket på en av reaktorbyggnaderna, uppger Ludvig Tillman - Greenpeaces talesperson i energifrågor, för nyhetsbyrån TT.

– Att ersätta de befintliga kärnkraftverken med ny kärnkraft är att begå ett historiskt misstag. Förnybar energi är ett helt realistiskt, konkurrenskraftigt alternativ som dessutom innebär att man slipper miljöfarlig uranbrytning och radioaktivt avfall som måste isoleras från människor och natur i över 100 000 år, säger Ludvig Tillman i ett uttalande.

Med hjälp av en gammal brandbil, som de lånat från Frankrike, har de tagit sig över två stängsel.

Enligt Tillman har flera aktivister tagit sig upp på taket på reaktor 2 där de håller upp banderoller. De är klädda i dräkter som symboliserar sol, vind och vatten.

Men vid 10-tiden uppgav polisen att man gripit ett 50-tal aktivister, rapporterar Sveriges Radio Uppland. De är misstänkta för olaga intrång och brott mot skyddslagen.

– Vi fick larmet vid åttatiden. Då sades att 10-15 personer ska ha tagit sig över staketet och in på Forsmarks område. Vi har obehöriga personer på området och polispatruller kommer att komma dit ganska snabbt, säger polisens presstalesman Christer Nordström till SR.

Polisen uppger att situationen är lugn.

Aktionen är helt fredlig, försäkrar Greenpeace, och säger att det inte råder någon fara för säkerheten.