Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nätet inte helt barnvänligt

- 15/06/2010, 10:58 -
Tre av fyra svenska barn har haft negativa upplevelser på nät, enligt ny rapport.

Tre av fyra svenska barn har haft negativa upplevelser på nät, enligt ny rapport.

Gunnar Lundmark/SVD/Scanpix

Tre av fyra barn har upplevt obehag på nätet, men riktigt läbbiga fall är ovanliga.

Svenska barn snittar 16 timmar framför datorn i veckan. Det visar en rapport av nätsäkerhetsföretaget Symantec.

Per Hellqvist, säkerhetsexpert på företaget, är förvånad att bara 74 procent av de tillfrågade, som är mellan åtta och sjutton år gamla, har haft en negativ erfarenhet på internet.

- Antagligen drar de yngre barnen ner snittet. De håller mest till på Bolibompa-sajter som är trygga, medan de äldre törs ge sig ut på ställen där det är större risk att råka ut för något, säger han till SvD.

Många av föräldrarna är lyckligt ovetande. Inte ens hälften av de tillfrågade trodde att deras barn hade varit med om något negativt.

Det vanligaste är att en jämnårig står för obehaget.

– Det kanske är en kompis som tycker att den är häftig och mejlar bilden, men mottagaren upplever den som äcklig och obehaglig, säger Per Hellqvist till SvD.

Men även mobbning är vanligt. Att äldre främlingar använder internet för att sexuellt utnyttja barn, så kallad grooming, är däremot väldigt ovanligt, menar Per Hellqvist.