Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

EU-kommissionen klubbar Swift

- 15/06/2010, 15:19 -

BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Det nya Swiftavtalet väntas klubbas igenom av EU-kommissionen under tisdagseftermiddagen.

– Våra indikationer tyder på att kollegorna kommer att anta detta. Kommissionen väntas ta beslutet att anta det nya Swiftavtalet, säger svenska EU-kommissionären Cecilia Malmströms presstalesman, Love Berggren, till Svenska Dagbladet.

Detta trots att Europaparlamentet i februari sa nej till Swiftavtalet - som ger USA tillgång till uppgifter i Swifts databaser.

Datan utgörs av europeiska banktransaktioner och USA vill ha tillgång till dem för att spåra pengar som använts till att finansiera terrorism.

Parlamentet menar att Swiftavtalet inskränker den personliga integriteten och att avtalstexten inte respekterar dataskyddslagar.

Men med vissa ändringar som gör att all data som sänds över till utredare i USA måste motiveras med vilken nytta den gör i terrorbekämpningen och att ingen slumpmässig scanning av uppgifter får ske.

Den europeiska polismyndigheten Europol ska granska all informationsutlämning. Samtidigt får ändå stora datamassor överföras - dock anonymiserade.

Kritiker som Jan Philipp Albrecht, ledamot för tyska miljöpartiet, menar att förslaget till och med är värre än det parlamentet tillbakavisade.

Men ändå är han orolig för att parlamentets center-vänstermajoritet ska godkänna det.

– Det finns en stor risk att detta går igenom, säger Albrecht till Euractiv.