- Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Reinfeldt topprider Sahlin

Statsminister Fredrik Reinfeldt slår oppositionsledaren Mona Sahlin på samtliga punkter i förtroendemätningen.


För sista gången innan valet möts partiledarna i riksdagen för en sammandrabbning. För s-ledaren Mona Sahlin kan det bli sista chansen att övertyga väljarna om att hon är rätt person att leda landet inför slutspurten.

Hon jobbar i uppförsbacke.

Synovates senaste mätning, som presenteras i Dagens Nyheter i dag, visar att Fredrik Reinfeldt nu leder i samtliga grenar. I våras ledde han överlägset i fyra grenar och i en var det oavgjort.

Nu ger väljarna statsministern övertag i samtliga grenar i ledarskapsduellen.

– Valen handlar oftast om framtiden och därför tycker partierna att det är den viktigaste frågan. Nu har Fredrik Reinfeldt tagit ledningen även när det gäller vem som är bäst på att ”ingjuta hopp om en bättre framtid”, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring till DN.

–?Det var den enda fråga där Reinfeldt ledde över Göran Persson i vår mätning inför valet 2006.

Under Reinfeldts första år som statsminister var det oavgjort mellan honom och Sahlin i framtidsgrenen, men nu har han dragit ifrån och ställningen är 46-37..

I grenen om vem som är bäst på ”leda regeringens arbete” är det en statistiskt säker ökning för Reinfeldt till 60 procent, mot 23 för Sahlin.

Avståndet mellan dem har ökat med åtta procentenheter sedan förra mätningen i mars.

– Väljarstödet för Reinfeldt ökar framför allt bland kvinnorna och bland de äldsta väljarna, säger Nicklas Källebring till DN.

Följ partiledardebatten i Sveriges riksdag live på Nyheter24. Från klockan 09:00.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!