Det ska bli olagligt att starta krig, men FN:s säkerhetsråd bestämmer när och hur ett lands ledare ska åtalas.
Det ska bli olagligt att starta krig, men FN:s säkerhetsråd bestämmer när och hur ett lands ledare ska åtalas. - Foto: AP/Scanpix

Olagligt att starta krig - ibland

Att starta krig ska nu bli åtalbart. Men efter en kompromiss så är det luddigt vilka länder och vilka krig som kan åtalas.


KAMPALA. Medlemsländerna i den internationella brottsmålsdomstolen ICC har förhandlat om hur "aggression" ska behandlas i internationell lag. Efter två veckor har de nått en kompromiss.

Aggression definieras som när en person med politisk eller militär makt utför en attack mot ett annat land. De som tillåter en annan stats militär att passera genom deras land kan också åtalas. 

Men ger FN:s säkerhetsråd sin välsignelse så är krig helt i sin ordning. Även självförsvar är en godtagbar ursäkt.

Fram tills nu har fall av folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten kunnat åtalas i domstolen, skriver SvD. ICC bildades 1998 i och med Romfördraget, som nu har skrivits under och ratificerats av 111 länder. I ytterligare 37 länder väntar fördraget på ratificering.

Förhandlingarna i Kampala handlade mest om vem som ska ha rätt att åtala angriparen - en ensam åklagare eller FN:s säkerhetsråd.

Den enskilda åklagaren kan väcka åtal, men bara om säkerhetsrådet först väljer att avstå. Säkerhetsrådet har även rätt att blockera åklagaren i oändligt många tolvmånadersperioder.

Utan säkerhetsrådets stöd kan åklagaren bara åtala domstolens medlemsländer, som dessutom har rätt att vägra samarbeta.

Varken Kina, Ryssland eller USA är medlemmar i ICC.

Kompromissen kan tidigast träda i kraft 2017, skriver SvD.

FN
/
ICC
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

MP: Ett ödesval för klimatet och naturen

Miljöpartiets fokus i EU- valet kommer att ligga på klimat, natur och demokrati. Det här är ett ödesval för klimatet och naturen, säger språkröret Daniel Helldén på en pressträff där partiets valmanifest presenteras.

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.

Fortsatta anfall mot Gaza – 40 platser på en dag

I skuggan av den upptrappade konflikten mellan Israel och Iran fortsätter israelisk militär sina offensiver mot Gaza. Mellan måndagen och onsdagen dödades över 100 palestinier i Gaza, enligt FN:s humanitära organ Ocha.

Mugg återkallas – kan orsaka kvävning

En muminmugg återkallas eftersom den kan orsaka kvävning, skriver Konsumentverket.

Bunge ser krokig väg mot räntesänkning

Hon står fast vid bedömningen att styrräntan kan sänkas i maj eller juni. Men vägen är inte spikrak och hon konstaterar att det har hänt en del de senaste veckorna.