Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Solkräm kan orsaka cancer

- 21/06/2010, 17:08 -
Ny forskning tyder på att solkräm kan vara cancerframkallande.

Ny forskning tyder på att solkräm kan vara cancerframkallande.

Henrik Montgomery/Scanpix

Trots att solskyddsfaktorn säljer som aldrig förr ökar fallen av hudcancer. Nu tror forskare att de nya krämerna kan vara cancerframkallande.

Det finns två olika sorters solkräm: en som ligger som ett fysiskt skydd på hudens yta och en som absorberas av huden och aktiveras först när den utsätts för solljus.

Nu hävdar en ny studie från University of California att den senare typen kan leda till cancer.

Oro har även väckts för att de kemiska ingredienserna kan penetrera huden. Men professor Brian Deffey, en ledande expert i solskyddsforskning, är inte oroad.

– Även om molekyler hittas i urinet så är det i sån liten utsträckning att de inte kommer att orsaka någon skada, säger han enligt Daily Mail.

Michael Prager från brittiska föreningen för kosmetiska läkare ser inget behov att ens använda solskyddsfaktor i vårt klimat, utan föreslår att man ska satsa på antioxidanter.

I en studie där man gav 20 personer fem matskedar tomatpuré om dan i tolv veckor märktes en tydlig förbättring i hudens förmåga att skydda sig mot solen.

Men professor Mark Birch-Marchin vid Newcastle University är skeptisk.

– Vi vet att en kost rik på antioxidanter är en viktig del av det totala skyddet mot solen, men att äta tomater gör dig inte oövervinnlig, säger han enligt Daily Mail.

– Om det används på egen hand så ger antioxidanter inte tillräckliga filternivårer.

Birch-Marchins bästa råd är att ta på sig en hatt och sätta sig i skuggan.