Fredag 3 Dec
Stockholm

EU granskar Lundin Oil och Carl Bildt

Lundin Oil, där Carl Bildt tidigare satt i styrelsen, utreds nu av EU. Företaget är anklagat för att ha samarbetat men sudanesisk milis och militär.
Lundin Oil, där Carl Bildt tidigare satt i styrelsen, utreds nu av EU. Företaget är anklagat för att ha samarbetat men sudanesisk milis och militär. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Bilder bekräftar att Lundin Oil samarbetade med väpnade styrkor i Sudan. På lördagen reste chefen för EU:s 130 valobservatörer till Sudan för att granska hur långt samarbetet sträckte sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Veronique de Keyser, chef för EU-observatörerna, reste till Sudan på lördagen för att ta upp fallet med sudanesiska myndigheter. Richard Howitt, talesman för människorättsfrågor, ser mycket allvarligt på anklagelserna.

– Det som sagts den här veckan om Lundin Oil, om Bildt och om Sverige är så viktigt att det inte kan ignoreras och därför ska hon samla åsikter, idéer och tankar, säger han till TV4.

Lundin Oil har anklagats för att ha låtit sudanesisk milis och militär rensa området kring oljeanläggningen genom mord, våldtäkt och kidnappning, säger TV4. Carl Bildt satt i företagets styrelse åren 2000-2006.

– Jag hyser inget personligt agg mot Carl Bildt och är inte insatt i svensk politik, men han måste få frågorna precis som alla andra berörda. Vi talar om krigsbrott och brott mot mänskligheten – de allvarligaste brotten i världen, säger Richard Howitt till TV4.

Veronique de Keyser, som tillhör samma socialistiska grupp i EU-parlamentet som Howitt, vill av säkerhetsskäl inte uttala sig. Hon har utsatts för hot.

Se TV4:s inslag om Lundin Oil.

Kommentera
Kopiera länk
Dela