EU-parlamentet klubbar Swiftavtalet

"Som FRA för bankaffärer".Piratpartisten Henrik Alexandersson menar att den nya versionen av Swiftavtalet är värre än orginalet.


STRASBOURG. Europas stora partigrupper har nu gått ut med att de tänker rösta ja till det så kallade Swiftavtalet, trots att Europaparlamentet rev upp avtalet i februari.

Swiftavtalet handlar om när och under vilka former amerikanska myndigheter ska få ta del av uppgifter kring europeiska banktransaktioner. Uppgifterna ska användas för att kartlägga finansieringen av terroristnätverk.

Henrik Alexandersson jobbar som assistent åt piratpartiets invalde Europaparlamentariker, Christian Engström, och menar att förändringarna i avtalet, som nu kommer att få röstas igenom, är till det sämre.

Nu ska EU på egen hand kunna analysera medborgarnas och företagens bankdata, innan informationen lämnas över till USA.

– En jättelik registrering och automatiserad analys av alla våra banktransaktioner – i jakt på sådant som EU kan vara intresserat av. Man tar sig för pannan, skriver Alexandersson på sin blogg.

Enligt Alexandersson borde det räcka med vanligt polisiärt samarbete över Atlanten. Alltså efter att det finns en konkret misstanke.

Men nu kommer EU att samla stora mängder information om Européers aktiviteter.

– Lite som ett FRA för våra bankaffärer. På skattemyndigheten måste de hoppa jämfota av glädje. Men först skall vi alltså fortsätta att skeppa hinkvis med data om helt vanliga, hederliga européers bankaffärer till USA under ett antal år, skriver Alexandersson.

Alexandersson hoppas att de svenska partierna, varav många tillhör de nu positivt inställda partigrupperna, ska tvingas att ta ställning till Swiftavtalet under Almedalsveckan.

EU
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Europa för beroende av krut från Kina"

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.