Söndag 26 Sep
Stockholm

EU-parlamentet klubbar Swiftavtalet

"Som FRA för bankaffärer".Piratpartisten Henrik Alexandersson menar att den nya versionen av Swiftavtalet är värre än orginalet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STRASBOURG. Europas stora partigrupper har nu gått ut med att de tänker rösta ja till det så kallade Swiftavtalet, trots att Europaparlamentet rev upp avtalet i februari.

Swiftavtalet handlar om när och under vilka former amerikanska myndigheter ska få ta del av uppgifter kring europeiska banktransaktioner. Uppgifterna ska användas för att kartlägga finansieringen av terroristnätverk.

Henrik Alexandersson jobbar som assistent åt piratpartiets invalde Europaparlamentariker, Christian Engström, och menar att förändringarna i avtalet, som nu kommer att få röstas igenom, är till det sämre.

Nu ska EU på egen hand kunna analysera medborgarnas och företagens bankdata, innan informationen lämnas över till USA.

– En jättelik registrering och automatiserad analys av alla våra banktransaktioner – i jakt på sådant som EU kan vara intresserat av. Man tar sig för pannan, skriver Alexandersson på sin blogg.

Enligt Alexandersson borde det räcka med vanligt polisiärt samarbete över Atlanten. Alltså efter att det finns en konkret misstanke.

Men nu kommer EU att samla stora mängder information om Européers aktiviteter.

– Lite som ett FRA för våra bankaffärer. På skattemyndigheten måste de hoppa jämfota av glädje. Men först skall vi alltså fortsätta att skeppa hinkvis med data om helt vanliga, hederliga européers bankaffärer till USA under ett antal år, skriver Alexandersson.

Alexandersson hoppas att de svenska partierna, varav många tillhör de nu positivt inställda partigrupperna, ska tvingas att ta ställning till Swiftavtalet under Almedalsveckan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela