Tisdag 18 Jan
Stockholm

Hägglund: "Välfärd passar mig som en farmaceut i ett fritt apotek"

ALMEDALEN. Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund rasade mot "ofrihetschocken" i sitt partiledartal i Visby.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Fredagen var kristdemokraternas dag under politikerveckan i Visby och även om folkmassorna tunnats ut avsevärt på Almedalsveckans näst sista dag gjorde de samlade kristdemokraterna i parken sitt bästa för att ge sin partiledare, Göran Hägglund, ett varmt välkomnande.

– Göran, Göran, Göran, ljöd talkören.

Hägglund, som tills nyligen varit sängliggande och vars framträdande låg i farozonen bekräftade att han mådde prima genom att både skämta och gå till rasande angrepp mot den rödgröna oppositionen.

Göran Hägglund återanknöt till sitt Almedalstal från förra året och den term han lanserade då: "verklighetens folk".

– Många har undrat om det finns något overklighetens folk. Och ja, gissa om! När miljöpartiet vill inrätta en statlig myndighet som ska arbeta för att upplösa normer i samhället. Eller performancepolitiker som bränner upp 100 000 kronor. Det är overklighetens folk.

– Nu under semestertiden vill vissa ha varannan damernas på dasstoan. Mina rådgivare har bestämt avrått mig från att skämta om detta. Men jag säger bara kort att det tror jag verklighetens folk skiter i, sa Göran Hägglund.

Men Hägglund markerade också - samtidigt som han varnade för den "ofrihetschock" som de rödgröna, enligt kd-ledaren, hotar med - mot sina liberala allianskollegor.

– Vi kristdemokrater är inget liberalt parti. Vi är ett värdebaserat parti, sa han och möttes av rungande applåder.

Hägglund välkomnade Almedalsveckans intensiva inriktning på välfärdsfrågor och sa:

– Välfärd passar mig som en farmaceut i ett fritt apotek. Och sådana finns det numera ganska många.

Med den anspelningen gled han vidare in i ett resonemang om kristdemokraternas paroll om ett "mänskligare Sverige" och hävdade att valfriheten är en omistlig del av välfärden. Samt, förstås, arbetslinjen:

– Man kan inte vara välfärdens vän och jobbens fiende.

Kommentera
Kopiera länk
Dela