Söndag 1 Aug
Stockholm

Så här skyddar du dig mot åskoväder

Blixtar och dunder upplevs inte alltid som magiska under.
Blixtar och dunder upplevs inte alltid som magiska under. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Det fuktiga och värma vädret har fått SMHI att gå ut med varningar om kraftiga åskoväder. Men hur skyddar man sig på bästa sätt?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ett stort oväder väntas dra in över Västsverige på tisdagen. Landets främste expert på åska och blixtnedslag, Vernon Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala Universitet, varnar nu folk för att vara ute i ovädret.

Professorn, som talat med Expressen, räknar nu upp de vanligaste misstagen folk gör i samband med häftiga oväder.

* "Att ta skydd för regnet under ett träd är det vanligaste misstaget folk gör. Hälften av alla skador vid blixtnedslag orsakas av att folk stått under ett träd."

* "Låt bli att bada eller duscha, vid ett blixtnedslag kan strömmen ledas in i dig via vattenledningarna."

* "Bilen skyddar dig från blixten vid ett nedslag men bara om den är helt i metall, den får inte ha ett plasttak. Om du rör i någon metallyta när blixten slår ner kan du få ström i dig och så kan vindrutan sprängas."

* "Om man badar och blixten slår ner i vattnet kan man få ström i sig, bli förlamad och drunkna."

* "Skulle man vara på en båt med mast när åskan går gäller det att hålla sig borta från masten. Blixten söker sig till den högsta punkten, därför ska man tänka på att göra sig låg i båten eftersom du mycket väl kan vara den högsta punkten i exempelvis en roddbåt."

* "Använd inte en vanlig markbunden telefon, men mobiltelefoner är ok. Och låt bli att bada eller duscha, vid ett blixtnedslag kan strömmen ledas in i dig via vattenledningarna."

Många lider av åskskräck men rent statistiskt sett är rädslan omotiverad. I genomsnitt dör en person om året i Sverige på grund av åsknedslag.

VIDEO: Exempel på ordentligt åskoväder i Lindome i juni 2008.

Kommentera
Kopiera länk
Dela