Blixtar och dunder upplevs inte alltid som magiska under.
Blixtar och dunder upplevs inte alltid som magiska under. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Så här skyddar du dig mot åskoväder

Det fuktiga och värma vädret har fått SMHI att gå ut med varningar om kraftiga åskoväder. Men hur skyddar man sig på bästa sätt?


Ett stort oväder väntas dra in över Västsverige på tisdagen. Landets främste expert på åska och blixtnedslag, Vernon Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala Universitet, varnar nu folk för att vara ute i ovädret.

Professorn, som talat med Expressen, räknar nu upp de vanligaste misstagen folk gör i samband med häftiga oväder.

* "Att ta skydd för regnet under ett träd är det vanligaste misstaget folk gör. Hälften av alla skador vid blixtnedslag orsakas av att folk stått under ett träd."

* "Låt bli att bada eller duscha, vid ett blixtnedslag kan strömmen ledas in i dig via vattenledningarna."

* "Bilen skyddar dig från blixten vid ett nedslag men bara om den är helt i metall, den får inte ha ett plasttak. Om du rör i någon metallyta när blixten slår ner kan du få ström i dig och så kan vindrutan sprängas."

* "Om man badar och blixten slår ner i vattnet kan man få ström i sig, bli förlamad och drunkna."

* "Skulle man vara på en båt med mast när åskan går gäller det att hålla sig borta från masten. Blixten söker sig till den högsta punkten, därför ska man tänka på att göra sig låg i båten eftersom du mycket väl kan vara den högsta punkten i exempelvis en roddbåt."

* "Använd inte en vanlig markbunden telefon, men mobiltelefoner är ok. Och låt bli att bada eller duscha, vid ett blixtnedslag kan strömmen ledas in i dig via vattenledningarna."

Många lider av åskskräck men rent statistiskt sett är rädslan omotiverad. I genomsnitt dör en person om året i Sverige på grund av åsknedslag.

VIDEO: Exempel på ordentligt åskoväder i Lindome i juni 2008.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.