Måndag 5 Dec
Stockholm

Littorin utlöser fallskärm: 1,4 miljoner

. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Sven Otto Littorin avgick mitt under politikerveckan i Visby efter att Aftonbladet konfronterat honom om ett påstått sexköp. Nu vill han ha avgångsvederlag, skriver Svenska Dagbladet. Fallskärmen är värd 1 344 000 kronor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Före detta arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) avgick efter att han konfronterats med uppgifter om ett påstått sexköp sommaren 2006 - precis innan valrörelsen som förde alliansen och Littorin till maktens köttgrytor.

Littorin anförde först sina tre barn - som han under en dramatisk presskonferens också namngav - och den infekterade vårdnadstvisten med exhustrun som skäl till sitt avhopp.

Men när Aftonbladet något dygn senare avslöjade den verkliga orsaken nekade Littorin till det påstådda brottet.

Nu vill han utlösa sin fallskärm för tiden som statsråd i regeringen, uppger Svenska Dagbladet.

Som arbetsmarknadsminister hade Sven Otto Littorin en månadslön på 112 000 kronor. Enligt reglerna får han en årslön i fallskärm, sammanlagt 1 344 000 kronor.

– Nu kommer nämnden ta ställning till ansökan och pröva den, säger Charlotta Riberdahl, sekreterare vid arvodesnämnden dit Littorin nu skickat sin ansökan om ersättning, till SvD.

Om nämnden inte tycker att Littorin suttit tillräckligt länge som statsråd kan dock ersättningen bli mindre.

I och med att han var minister i knappt fyra år kommer han inte kunna få statsrådspensionen, som kräver minst sex års arbete som statsråd.

Sven Otto Littorin är den femte minister som hoppat av Fredrik Reinfeldts regering. Men av de tidigare är det bara förre folkpartiledaren och utbildningsminister, Lars Leijonborg, som ansökt om ersättning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.