Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Esbati kritiserar Olofssons utökade rut-avdrag

- 06/08/2010, 15:34 -
Maud Olofsson vill utöka rut-avdraget.
1 av 2

Maud Olofsson vill utöka rut-avdraget.

Leif R Jansson / SCANPIX

Ali Esbati vill utöka den gemensamma sektorn.
2 av 2

Ali Esbati vill utöka den gemensamma sektorn.

Claudio Bresciani / SCANPIX

På centerpartiets valkonvent presenterade partiledaren Maud Olofsson ett utökat rut-avdrag för äldre. Ali Esbati (v) menar att det är ytterligare ett steg i att urholka välfärden.

Centerpartiets förslag innebär att personer över 75 år får möjlighet att dra av 75 procent i rut-avdraget. Enligt Maud Olofsson (c) ska förslaget utöka möjligheterna att bo kvar hemma för äldre.

– För det är där någonstans man börjar fundera: Ska jag flytta hemifrån eller ska jag bo kvar. Öppna upp möjligheten för människor att bo kvar. Köp hushållsnära tjänster med 75 procents avdrag och se till att du får den service så att du kan bo kvar hemma, säger hon, enligt Sveriges Radio.

Enligt Ali Esbati (v) är förslaget ytterligare ett steg i att montera ner välfärden.

– Hela idén med skatteavdrag är feltänkt. Det är ett sätt att urholka den gemensamma välfärden, säger han till Nyheter24.

I stället vill Esbati att mer pengar satsas inom välfärden, så att alla får ta del av tjänsterna.

– Det är naturligtvis en stor utmaning att använda resurserna inom äldreomsorgen så att det använts på rätt sätt. Men grundläggande ska tjänster vara till för alla, inte bara de som är äldre och rika, säger han till Nyheter24.