... börjar sälja take away-portioner till stressade föräldrar.
... börjar sälja take away-portioner till stressade föräldrar. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

V: Låt föräldrar köpa skolmat

Vänsterpartiet vill att skolköken runt om i landet börjar sälja take away till självkostnadspris.


Riksdagsledamoten Josefin Brink , tidigare chefredaktör för feministiska tidningen Bang och saxofonist i radikalfeministiska skabandet Vagina Grande, är ny jämställdhetspolitisk talesperson för vänsterpartiet. Uppdraget: Att återupprätta arvet efter tidigare partiledaren Gudrun Schyman.

– Internt har frågorna frodats, men externt har det nog varit så att det blivit ett tomrum, säger Josefin Brink till Dagens Nyheter.

Och Josefin Brinks första utspel som jämställdhetspolitisk talesperson handlar om att utnyttja skolköken på ett nytt sätt genom att låta barnfamiljer köpa take away-mat till självkostnadspris.

– I varenda kommun finns fullt utrustade skolkök med kunnig personal – varför inte utnyttja deras kapacitet till att också erbjuda matlådor att köpa med sig hem? Det skulle lätta många föräldrars stress att någon eller några dagar i veckan slippa svänga ihop middag till hungriga barn efter jobbet, säger Josefin Brink till DN.

Priset för en skolmåltid är i dag cirka 29 kronor per portion - inklusive lokalhyra och personalkostnader. Vänsterpartiet hoppas kunna pressa ner priset ytterligare genom att skolköken, genom att producera mer mat, används mer effektivt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!