Fredag 14 Maj
Stockholm

Maktkamp24:s bloggpanel vecka 34

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Läs Emma Marie Andersson/Opassande Anders Utbult/Alliansfritt Sverige och Johan Ingerö/Magasinet Neo här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
BLOGGPANELEN

Nyheter24:s bloggpanel tar grepp på aktuella och roliga politiska frågor och består av:

Anders Utbult, 21 år, hemma från studier vid University of Toronto, är socialliberal socialdemokrat och anser att arbetslöshetsbekämpning och fri rörlighet för människor är viktigaste frågorna. Anders bloggar på Alliansfritt Sverige och twittrar här.

 

Emma Marie Andersson är grafisk formgivare och piratpartist. Anser att informationspolitiken är vår tids största och mest eftersatta frågor. Emma bloggar på Opassande.se och twittrar här.

 

Johan Ingerö, 31 år, redaktör på Magasinet Neo, högerliberal, saknar favoritfråga eftersom helheten är den viktigaste valfrågan. Johan bloggar på Ingero.blogspot.com och twittrar här.

Thomas Bodström vägrade drogtestas av P3 medan justitieminister Beatrice Ask snabbt kissade på kommando. Vi på Nyheter24 tänker nu drogtesta den hårlock från Bodström som Piratbyrån köpte på auktion och Bodström sa att "de får göra vad de vill med". Vad tycker bloggpanelen om drogtestsoppan - och vad säger den om den politiska integritetsdiskussionen?

Johan: Självklart skrattade jag lika högt som många andra åt detta, men det finns en allvarlig baksida. Vad hela historien bevisar är att den-som-inget-har-att-dölja-snacket helt enkelt är struntprat.För vad hela knarkhysterin i Sverige nu har utmynnat i är skyldigheten att bevisa sin oskuld, och det är raka motsatsen till den rättsordning som gjort västvärlden till den friaste och mest framgångsrika delen av världen. Vad gäller just Bodström är det dock rätt åt honom. Innan han blev politiker hade han en nyanserad och genomtänkt syn på droger. Men så snart han hamnade i politiksoppan bytte han fot och blev lika repressiv som alla andra. Han kan må bra av att bli lite jagad ett tag.

Anders: Haha "kissade på kommando". Jag skulle chansa att anledningen till att Bodström inte testades var att en pressekreterare viftade ett "nej, nej, nej" åt den framtida rubriken "Här kissar Bodström i TV" eller liknande. Nu fick han, som vanligt, äta upp det i alla fall. Att Nyheter24 ska ta en larvig nyhet ännu längre känns synd för sidan, och oavsett om det är frivilligt, eller "frivilligt" (som i fallet med Federley) tycker jag det enda vi kan lära av den här soppan är att man borde lämna folks kiss ifred. Jag hoppas det inom kort blir socialdemokratisk realpolitik.

Emma: Jag blev faktiskt ledsen över Nyheter24:s idé om att drogtesta hans hårtuss. Visserligen är det ett pedagogiskt sätt att visa hur nåt egentligen aldrig blir frivilligt  i såna här sammanhang, men upplever att Maud Olofsson och Beatrice Ask kommer alldeles för lätt undan. Bodström förtjänar att bli petad på, men inte till bekostnad av integritetsdebatten. Nu blir det istället ytterligare ett slagträ för att alla ska ställa upp och vara genomskinliga i samhället. Jag lider med de föräldrar idag som måste acceptera att deras barn ska genomgå drogtestning "frivilligt" i skolorna, när det är den här sortens skamkultur som byggs upp kring de som vågar säga nej.

Sverigedemokraternas så kallade "våldtäktsrapport" har sågats av alla tillfrågade experter. Spelar det någon roll eller får sd medvind bara genom att kopplingen "våldtäkt" och "invandrare" börjar diskuteras och mätas i samtliga medier?

Emma: SD är rasister. När jag kallar dem rasister säger de att jag ljuger, och när de erkänner det själva så stoppas den informationen. Se bara på vad som hände med deras reklamfilm där spädbarn till invandrare ställs mot pensionärer. På Agenda där våldtäktsretoriken drogs var Jimmie Åkesson tydlig med att det enbart handlade om rasism, så jag försöker trösta mig med det, även om jag blir lite orolig. SD har tagit alla de som har en hederlig utgångspunkt i kritik kring flyktingpolitik i gisslan, som i många fall utan att veta det lånar ut sig till renodlad rasism. Det bor stor ironi i att SD avsäger sig sitt egna ansvar i problematik kring våldtäkter och skyller på andra kulturella grupper, när de våldför sig på sina anhängare på det här viset. Det går inte att ta nån debatt med de som inte står för vad de tycker. Samtidigt anklagas man för att inte våga ta debatten. Snacka om cirkelargumentation.

Anders: Eftersom SD själva ständigt menar att media ljuger tror jag inte det demobiliserar dem. Däremot så hjälper självklart en diskussion om det att underblåsa hat mot invandrare, då lögnen redan har blivit motbevisad många gånger. Karl Rove sänkte en gång en demokratisk kandidat genom att göra en telefonundersökning i hans valdistrikt där han frågade "Skulle ditt förtroende för den här kandidaten minska om du fick reda på att han har två barn utanför äktenskapet?", och att approacha SD:s muslimhat vetenskapligt ger nog samma effekt: trots att det är lögner är det alltid några som går på dem.

Johan: Uppmärksamhet får de i varje fall, och det är nog bra för dem. Av vad man kan utläsa i mätningarna så har de förlorat på att hamna i medieskugga, vilket de gjorde när skatterna och världsekonomin blev de viktigaste frågorna. Nu får de väldigt mycket uppmärksamhet, dels för sin så kallade rapport och dels för att Fredrik Reinfeldt går ut och vädjar till folk att inte rösta på dem, för den politiska stabilitetens skull. I synnerhet det där sista tjänar de på, eftersom det är precis vad som kan få deras väljare att släpa sig iväg till vallokalen. 

Vad hoppas du upptar den politiska debatten den kommande veckan?

Anders: Att Alliansens valmanifest inte innehöll något. Är dom nöjda med hur samhället ser ut idag, eller tror de att sänkt restaurangmoms och inkomstskatt ska minska klyftorna och arbetslösheten?

Emma: Integritet och rättssäkerhet måste lyftas i större utsträckning, det börjar bli akut att få folk att förstå orsak och verkan. Jag oroar mig mycket över folks oförmåga att lyfta blicken och se större sammanhang och önskar febrilt att den trenden vänder. Nån gång måste man inse att det är en själv som drabbas i längden om man förbjuder andra utrymme att existera.

Johan: Nu har vi valrörelse på allvar, även om det inte framgår av de märkliga utspel som främst vänstersidan har levererat på senare tid. Nu är det läge att gräva ned sig i de övergripande frågorna: vem kan regera, greppa ekonomin och så vidare.

Vilken politiker har utmärkt sig mest den gångna veckan?

Johan: Alliansen har presenterat sitt valmanifest, och Mona Sahlin har utfrågats i SVT. Nu är det inte längre fråga om att politiker ska utmärka sig, utan om att leverera skarpa förslag och hantera den dagliga valdebatten.

Emma: Maud Olofsson får även den här veckans utmärkelse. Denna gång för att hon anser det vara helt okej att misstänkliggöra någon för att de inte ställt upp på ett frivilligt drogtest. Det var skamligt, rent ut sagt, att hon kom undan med det.

Anders: Det känns som jag borde skriva om någon sosse som gjort något dåligt här för att väga upp, men det har vi ju resten av svensk media till, och jag hobbybevakar ju ändå Alliansen. Så jag säger antingen Mikael Trolin (fp), som noterar den ökade rasismen i samhället och noterar att Folkpartiet spär på den, eller Birgitta Ohlsson (fp), som noterar den ökade rasismen i samhället men missar totalt att Folkpartiet spär på den. Ett tips Birgitta: Sverige utvisar också romer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela