Fredag 12 Aug
Stockholm

Har haschet format Bodströms knarkpolitik?

Statsvetaren Jenny Madestam  tycker att Bodströms förfarande i samband med drogtestvägran är märkligt.
1 av 3
Statsvetaren Jenny Madestam tycker att Bodströms förfarande i samband med drogtestvägran är märkligt. Foto: SU
Nyheter24 har skickat Thomas Bodströms hårlock på droganalys i USA.
2 av 3
Nyheter24 har skickat Thomas Bodströms hårlock på droganalys i USA. Foto: Rick Rycroft/AP/Scanpix
3 av 3

Thomas Bodström (s) gjorde som nybliven politiker en kovändning i narkotikapolitiken. Från att ha varit förhållandevis drogliberal bytte han fot till och bedrev en hård och restriktiv politik som justitieminister och senare i opposition.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter att de rödgrönas justitieministerkandidat Thomas Bodström gjort en märklig kovändning inför frågan om han vill drogtestas har Nyheter24 granskat hans politiska gärning i narkotikafrågan.

Också där har den tidigare justitieministern gjort en rejäl u-sväng.

I en debattartikel i tidskriften Liberal Debatt "Var är humanismen?" från 1998 kritiserade Thomas Bodström (s) dåvarande justitieminister Laila Freivalds (s) och tidigare justitieminister Gun Hellsvik (m) för deras "tvekamp där det gäller att stå för den mest restriktiva kriminalpolitiken".

Han konstaterade att det förmodligen är tabu att tala om att straffen är för hårda när det gäller narkotikabrott samt att det säkert vore politiskt självmord att förespråka lindrigare straff.

När han två år senare blev utsedd till justitieminister var det som att han tog sig själv på orden.

Kort efter att ha blivit utsedd till justitieminister erkände Bodström att han själv rökt hasch i sin ungdom och inte långt därpå inledde han en nog så repressiv politik mot narkotika som företrädarna Laila Freivalds och Gun Hellsvik.

Nyheter24 har frågat statsvetaren Jenny Madestam på Stockholms universitet om hårda tag mot knarkare är en nödvändighet för en politiker som har rökt hasch.

– Ja, det kan ligga något i det. Men det är också en fråga om när han eller hon har knarkat samt om hur mycket och hur ofta. Jag vet inte hur insatta väljarna är i att Thomas Bodström har rökt hasch. Men om han själv tänker att det är något som väljarna känner till så är det naturligtvis viktigt för honom att visa att han inte alls har en sådan attityd i dag, säger Jenny Madestam till Nyheter24.

Påverkas Thomas Bodströms trovärdighet av att han nu vägrar att låta sig drogtestas?

– Ja, det tycker jag är lite problematiskt. Särskilt sättet han gjorde det på, att han först gick med på det och sedan gjorde en helomvändning när han fick reda på vilka droger som skulle testas för. Samtidigt vände han på den situationen genom att säga att han ville visa på att man faktiskt kan säga nej. Men personligen tycker jag att det var ett lite märkligt förfarande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.