Lördag 25 Jun
Stockholm

Ölfrämjandet rasar mot skattehöjning

– Svenska mikrobryggerier håller världsklass, och det är redan väldigt svårt att hålla bryggerierna vid liv, säger Johan Hedin till Nyheter24.
1 av 4
– Svenska mikrobryggerier håller världsklass, och det är redan väldigt svårt att hålla bryggerierna vid liv, säger Johan Hedin till Nyheter24. Foto:
– Att öl blivit en berusningsdryck är ingenting som bör påverka mikrobryggeriernas produktion, säger Joakim Gustafsson från Svenska Ölfrämjandet.
2 av 4
– Att öl blivit en berusningsdryck är ingenting som bör påverka mikrobryggeriernas produktion, säger Joakim Gustafsson från Svenska Ölfrämjandet. Foto: Joel Ryan/ AP
– Alliansen vill att vi ska värna om småföretagen, samtidigt så kommer deras skattehöjningar att tvinga många mindre bryggerier att stänga igen, säger Joakim Gustafsson, från Svenska Ölfrämjandet till Nyheter24.
3 av 4
– Alliansen vill att vi ska värna om småföretagen, samtidigt så kommer deras skattehöjningar att tvinga många mindre bryggerier att stänga igen, säger Joakim Gustafsson, från Svenska Ölfrämjandet till Nyheter24. Foto:
Benny Haag är språkrör för Spritpartiet - som grundades år 2009 för att halvera svenskarnas alkoholkonsumtion.
4 av 4
Benny Haag är språkrör för Spritpartiet - som grundades år 2009 för att halvera svenskarnas alkoholkonsumtion. Foto: sp893646.jpg

Svenska Ölfrämjandet vädrar i ett brev till alliansregeringen sitt missnöje inför den nya skattehöjningen på alkohol.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 26 augusti presenterade alliansen sitt jobbmanifest i vilket det annonserades skattehöjningar på 13 procent på alkohol. I tisdags sa även de rödgröna att de vill höja skatten på alkohol med 12,5 procent.

Blockens skattehöjningar har fått organisationen Svenska Ölfrämjandet att rasa mot beslutet. På onsdagen skickade de iväg ett brev till alliansen.

– Alliansen vill att vi ska värna om småföretagen, samtidigt så kommer deras skattehöjningar att tvinga många mindre bryggerier att stänga igen, säger Joakim Gustafsson, från Svenska Ölfrämjandet.

Svenska Ölfrämjandet är en ideell riksförening som jobbar med att sprida kunskap om öl och dess historia samt ersätta stämpeln som berusningsdryck

– Att öl blivit en berusningsdryck är ingenting som bör påverka mikrobryggeriernas produktion, och ska inte heller ge negativa effekter på finölen. Det ena har faktiskt ingenting med det andra att göra, säger Joakim Gustafsson.

Johan Hedin, riksdagskandidat för centerpartiet, håller med om att den egna regeringens beslut är onödigt.

– Sverige har redan världens högsta alkoholskatter, man kan väl ta pengarna från annat håll? säger Johan Hedin till Nyheter24.

“Man ska arbeta och inte supa” sa Anders Borg till Aftonbladet.se – i samband med att alliansen vill höja alkoholskatten. Vad tycker du om finansministerns uttalande?

– Jag tycker att Anders Borg är fantastisk, men det där uttalandet var moraliskt stötande. Det är inte upp till regeringen att bestämma hur vi ska fördela vår egen tid.

Johan Hedin håller med Svenska Ölfrämjandet om att skattehöjningarna förstör för svenska mikrobryggerier och finsmakare.

– Svenska mikrobryggerier håller världsklass, och det är redan väldigt svårt att hålla bryggerierna vid liv. Dessutom är det en onödig markering för dessa entreprenörer, som gör en kulturell insats genom att producera bra öl.

Om det blir ett fortsatt alliansstyre under nästa mandatperiod hoppas Johan Hedin på att frågan om gårdsförsäljningen blir aktuell igen.

– Centerpartiet driver frågan om gårdsförsäljning, just för att små bryggerier ska överleva på marknaden.

Joakim Gustafsson hoppas också på att gårdsförsäljningen får grönt ljus i framtiden.

– Nu när alliansen höjer skatterna på alkoholen, är gårdsförsäljningen nästan ett krav - annars har mikrobryggerierna inte en chans.

Och att folkhälsan skulle vara hotad på grund av gårdsförsäljningarna är ett absurt påstående, menar Joakim Gustafsson.

– Det handlar ju om att du åker till en gård två gånger per år och vid tillfälle köper med dig ett fåtal flaskor hem. Det är inte möjligt att köpa hur mycket alkohol som helst.

Benny Haag, språkrör för Spritpartiet, jobbat aktivt för att samhällets alkoholkonsumtion ska minska, men tror inte att alliansens skattehöjning på alkohol egentligen handlar om att bryta dåliga vanor.

– Självklart tycker jag att det är bra att de höjer skatten, eftersom det får färre människor att dricka. Men jag tror inte att det är orsaken bakom alliansens beslut. De använder endast skatten till att få in pengar till någonting annat - pensionärerna till exempel. Annars hade de ju satsat mer på utbildning om alkohol och dess konsekvenser.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.