1 av 2
- Foto: SVT
2 av 2
- Foto: SVT

Det skiljer 25 miljarder

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) och oppositionsledaren Mona Sahlin (s) i debatt om ideologiska skillnader: det handlar om 25 miljarder.


Under onsdagskvällen möttes statsminister Fredrik Reinfeldt och de rödgrönas utmanare, Mona Sahlin, i en het debatt i SVT:s Aktuellt om de ideologiska alternativen inför valet den 19 september.

Men skillnaden vill de båda partiledarna hellre räkna i pengar än i värderingar. 25 miljarder är det som skiljer.

– Jag upplever att Mona Sahlin och de rödgröna utmanar vår arbetslinje och det för oss till passivitet och det kommer att leda till att färre får jobb. Och det är en mycket stor skillnad i syn på hur Sverige ska byggas starkt, svarar Reinfeldt på frågan vad skillnaden mellan de två alternativen är.

S-ledaren Mona Sahlin svarar med en gammal marxistisk paroll:

– Av var och en efter förmåga åt var och en efter behov. Ju jämlikare villkoren blir för individer i vårt land ju starkare blir Sverige. Därför säger jag bestämt nej till att fortsätta klättra på skattesänkartrappan. Det är inte skattesänkningar för oss som tjänar mycket som bygger Sverige, utan det är fler anställda i vården, det är att bygga bostäder åt unga och det är att klara jobben den vägen.

Fredrik Reinfeldt kontrar med sifferexercis:

– Det skiljer 25 miljarder  i hur det faller ut för hushållen.

– Ja, men när det gäller ideologin, när det gäller synen på politiken..., försöker Aktuellts debattledare Lennart Persson.

– Ja, men trots allt så handlar det just om detta. För 25 miljarder i skillnad, det gör ju väldigt stora skillnader för människor som är i arbete. Det handlar om 500 kronor som skiljer mellan Sahlins alternativ jämfört med mitt för en sjuksköterska varje månad. 300 kronor för ett vårdbiträde. Och det är ju klart, det är en drivkraft för jobb som vår politik har som Mona Sahlins saknar, säger Fredrik Reinfeldt.

I den första debatten mellan de två statsministerkandidaterna efter att båda blocken presenterat sina valmanifest var det alltså skatterna samt kronor och ören som stod i fokus - igen.

Reinfeldt ville ha det till att det inte råder så stora skillnader mellan alliansen och de rödgröna vad gäller välfärdssatsningar. Den stora skillanden, menar moderatledaren, är att de rödgröna vill höja skatten för "samhällsbärare" som sjuksköterskor, poliser och lärare.

– Det finns tydligen bärare i samhället. Och så finns det de som är tärande. Också sjuksköterskan behöver ha ett bra stöd om hon blir sjuk. Också polisen behöver att välfärden blir starkare. Varje skattesänkning för oss som tjänar mycket kostar någonting någon annanstans i välfärden, svarade Mona Sahlin.

Se del 1 av debatten i SVT:s Aktuellt här:

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

1 timme sedan
Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

1 timme sedan
Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.