- Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

"Oanständigt av Reinfeldt hålla bidragen hemliga"

Peter Eriksson rasar mot statsministerns vägran att berätta vem som ger hemliga pengar till moderaterna.


Det är i en debattartikel i Dagens Nyheter som miljöpartiets språkrör Peter Eriksson riktar frän kritik mot statsminister Fredrik Reinfeldt (m). Anledningen är att moderaterna, tillsammans med kristdemokraterna, som enda riksdagspartiet vägrar redovisa vem som skänker pengar i hemlighet till partiet.

Fem av sju riksdagspartier har gått med på att redovisa givarna öppet. Men kd och m vägrar fortfarande.

– Europarådets enhet mot korruption har begärt av Sverige att lagstifta eller införa bindande överenskommelse som offentligt redovisar vilka som är partiernas finansiärer och bidragsgivare. Men i förra veckan avvisade moderaterna åter igen, denna gång genom justitieminister Beatrice Ask, Europarådets krav. Med det är Sverige, San Marino, Schweiz och Malta de enda länder i Europa som saknar lagstiftning om obligatorisk redovisning av partiernas intäkter, enligt uppgifter i tidningen Riksdag och Departement (juli 2010), skriver Eriksson på DN Debatt.

Enligt Eriksson fick moderaterna in 30 miljoner kronor under valåret 2006. Övriga partier fick tillsammans in fyra miljoner kronor. Vem som låg bakom moderaternas 30 miljoner vill de dock inte berätta.

Eriksson antyder till och med att moderaternas hemlighållna bidrag skulle kunna dölja korruption.

– Kärnkraftsbolagen, bankerna och Gazprom är bara några exempel på företag som alla gynnats kraftigt av beslut som fattats av den borgerliga regeringen under mandatperioden. Har någon av dessa eller dess ägare skänkt pengar till moderaterna? Av anständighetsskäl måste moderaterna redovisa alla de bidrag över 20.000 kr som getts inför årets valrörelse. När får vi besked? Fredrik Reinfeldt kan aldrig bli allmänintressets företrädare så länge särintressena hålls hemliga. Redan i kväll när Reinfeldt frågas ut i SVT har han möjlighet att lägga korten på bordet, skriver han på DN Debatt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!