Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SVT chockat av s-märkt läkarkupp

- 03/09/2010, 09:27 -
1 av 2

2 av 2

Bertil Ericson / SCANPIX

I partiledarutfrågningen av statsminister Fredrik Reinfeldt ställdes moderatledaren mot en utförsäkrad överläkare i tevestudion. Men SVT hade missat att läkaren ingår i socialdemokraternas valkampanj.

Samme man, överläkaren Jörg Teichert, 60, som i SVT:s partiledarutfrågning av statsminister Fredrik Reinfeldt (m) ställde moderatledaren mot väggen, jobbar åt socialdemokraterna.

– Det kom som en chock, säger programledaren Mats Knutson till Aftonbladet.

Jörg Teichert drabbades för fyra år sedan av en stroke som förlamade hans högra sida. Han jobbar upp till 75 procent i dag, men behöver sjukersättning för sin förlorade inkomst.

Men den vägrar Försäkringskassan att ge honom.

– Säg upp dig och sök ett jobb på Samhall, säger kassan.

I SVT:s partiledarutfrågning fick moderatledaren, statsminister Fredrik Reinfeldt, svettas när han ombads kommentera fallet.

Men det ingen i studion visste då var att Jörg Teichert i dag, fredag, medverkar tillsammans med s-ledaren Mona Sahlin och tidigare vård- och äldreomsorgs minister Ylva Johansson (s).

Där de ska presentera Lex Jörg – ett förslag om förändringar i sjukförsäkringen.

– Det kom som en chock när jag och Anna Hedenmo fick veta det efter programmet. Vi hade inte i vår vildaste fantasi kunnat föreställa oss han skulle ingå i socialdemokraternas valkampanj, säger Mats Knutson till Aftonbladet.

Han tror att det kan påverka förtroendet för SVT:s utfrågningar.

– Vi måste givetvis vara hårdare med våra granskningar. Det här är vårt ansvar. Samtidigt ska man komma ihåg att det inte är något fel på själva fallet. Det är fortfarande en intressant historia. Och vår redaktör hade frågat mannen om han varit med i något parti, men då hade han nekat, säger Knutson till Aftonbladet.

Eva Landahl, ansvarig utgivare för SVT:s valprogram, meger att man gjort ett misstag i sin research.

– Vi ställde inte frågan om han hade någon koppling till något politiskt parti. Det borde vi ha gjort.