Erik Almqvist, ordförande SDU, kan vara riktigt glad. Nu kommer skattepengarna till SDU.
1 av 2
Erik Almqvist, ordförande SDU, kan vara riktigt glad. Nu kommer skattepengarna till SDU. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Det är god tillväxt inom piratrörelsen.
2 av 2
Det är god tillväxt inom piratrörelsen. - Foto: Adam Ihse/Scanpix

Ung pirat störst bland ungdomsförbunden

Ungdomsförbunden tappar medlemmar - förtappad ungdom?


Medlemsflykten från partier och ungdomsförbund är ingen nyhet. Det har setts som en anledning till oro, att unga människor inte engagerar sig eller är intresserade av samhällsfrågor.

Hur ligger det till? Räcker engagemanget inte längre än att gå med i en Facebook-grupp mot orättvisor?

Sveriges Radio rapporterar att Ung pirat, piratpartiets ungdomsförbund, ligger på 20 000 medlemmar och dubbelt så stort som Ssu och fyra gånger så stort som Sdu, sverigedemokraternas ungdomsförbund.

Sdu kan i år för första gången ansöka om statligt stöd via Ungdomsstyrelsen.

Maria Carlsson, Cuf:s generalsekreterare är inte orolig:

– Det är teknikaliteter som gör att vi inte kommer upp i ungdomsstyrelsens siffror. Det viktigaste är att vi har ökat antalet medlemmar sedan förra året med nästan 150 procent, säger Maria Carlsson till Nyheter24.

Hanna Wagenius (Cuf), riksdagskandidat och liberal bloggare på Nyheter24 säger till Nyheter24 att det kan te sig naturligt för många ungdomar att engagera sig mer i enskilda frågor än i breda rörelser:

– Ungdomsförbund uppfattas tyvärr inte som särskilt hippa eller coola, men vi har börjat växa igen. Jag tycker det var helt rätt att piratpartiet bildades, om man ska förändra politikens former måste det ske inifrån, säger Hanna Wagenius till Nyheter24.

Statsvetaren och partiforskaren Svend Dahl menar att piratpartiets framgångar handlar om att de driver frågor som ligger nära väldigt många ungdomar:

– Det är en rörelse med låg barriär, man har ingen medlemsavgift och man behöver inte ställa sig bakom ett batteri av åsikter som man måste göra i exempelvis moderaterna eller socialdemokraterna, säger Svend Dahl till Nyheter24.

– Detta är själva utmaningen för de politiska partierna, de är hundra år gamla organisationer som baserar sig på politiska identiteter som människor bar med sig livet ut. Så fungerar det inte i dag och partierna måste hitta nya sätt att fånga upp engagemanget som finns. Annars får vi en partipolitisk elitklass, avslutar Svend Dahl. 

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
SSU
/
/
/
/