Erik Almqvist, ordförande SDU, kan vara riktigt glad. Nu kommer skattepengarna till SDU.
1 av 2
Erik Almqvist, ordförande SDU, kan vara riktigt glad. Nu kommer skattepengarna till SDU. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Det är god tillväxt inom piratrörelsen.
2 av 2
Det är god tillväxt inom piratrörelsen. - Foto: Adam Ihse/Scanpix

Ung pirat störst bland ungdomsförbunden

Ungdomsförbunden tappar medlemmar - förtappad ungdom?


Medlemsflykten från partier och ungdomsförbund är ingen nyhet. Det har setts som en anledning till oro, att unga människor inte engagerar sig eller är intresserade av samhällsfrågor.

Hur ligger det till? Räcker engagemanget inte längre än att gå med i en Facebook-grupp mot orättvisor?

Sveriges Radio rapporterar att Ung pirat, piratpartiets ungdomsförbund, ligger på 20 000 medlemmar och dubbelt så stort som Ssu och fyra gånger så stort som Sdu, sverigedemokraternas ungdomsförbund.

Sdu kan i år för första gången ansöka om statligt stöd via Ungdomsstyrelsen.

Maria Carlsson, Cuf:s generalsekreterare är inte orolig:

– Det är teknikaliteter som gör att vi inte kommer upp i ungdomsstyrelsens siffror. Det viktigaste är att vi har ökat antalet medlemmar sedan förra året med nästan 150 procent, säger Maria Carlsson till Nyheter24.

Hanna Wagenius (Cuf), riksdagskandidat och liberal bloggare på Nyheter24 säger till Nyheter24 att det kan te sig naturligt för många ungdomar att engagera sig mer i enskilda frågor än i breda rörelser:

– Ungdomsförbund uppfattas tyvärr inte som särskilt hippa eller coola, men vi har börjat växa igen. Jag tycker det var helt rätt att piratpartiet bildades, om man ska förändra politikens former måste det ske inifrån, säger Hanna Wagenius till Nyheter24.

Statsvetaren och partiforskaren Svend Dahl menar att piratpartiets framgångar handlar om att de driver frågor som ligger nära väldigt många ungdomar:

– Det är en rörelse med låg barriär, man har ingen medlemsavgift och man behöver inte ställa sig bakom ett batteri av åsikter som man måste göra i exempelvis moderaterna eller socialdemokraterna, säger Svend Dahl till Nyheter24.

– Detta är själva utmaningen för de politiska partierna, de är hundra år gamla organisationer som baserar sig på politiska identiteter som människor bar med sig livet ut. Så fungerar det inte i dag och partierna måste hitta nya sätt att fånga upp engagemanget som finns. Annars får vi en partipolitisk elitklass, avslutar Svend Dahl. 

/
/
/
SSU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Polisen i Göteborg rapporterar om knivlagen

"Två personer bråkar på Nils Erikssonsplatsen. En av dem ska enligt de första uppgifterna bära kniv.", skriver polisen på sin hemsida.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

1 timme sedan
En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.