Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vem är veckans stolpskott?

- 04/09/2010, 10:58 -
Moderaterna i Malmö, svarar Johanna Nylander.
1 av 10

Moderaterna i Malmö, svarar Johanna Nylander.

– Hotell- & restaurangfackets ordförande Ella Niia, svarar Fredrik Westerlund.
2 av 10

– Hotell- & restaurangfackets ordförande Ella Niia, svarar Fredrik Westerlund.

– Anders Borg (m) och journalister som inte granskar hans siffror, svarar Anders Utbult.
3 av 10

– Anders Borg (m) och journalister som inte granskar hans siffror, svarar Anders Utbult.

– Tidigare näringsminister Björn Rosengren (s), svarar Johan Wirfält.
4 av 10

– Tidigare näringsminister Björn Rosengren (s), svarar Johan Wirfält.

– Göran Hägglund (kd), svarar Anna Svensson.
5 av 10

– Göran Hägglund (kd), svarar Anna Svensson.

– Maud Olofsson (c), svarar Aron Flam.
6 av 10

– Maud Olofsson (c), svarar Aron Flam.

– Justitieminister Beatrice Asks (m) son, Victor Wennerholm, svarar Micke Kazarnowicz.
7 av 10

– Justitieminister Beatrice Asks (m) son, Victor Wennerholm, svarar Micke Kazarnowicz.

– Socialdemokraternas avslöjande om hur mycket statsministerfamiljen tjänar, svarar Mary X Jensen.
8 av 10

– Socialdemokraternas avslöjande om hur mycket statsministerfamiljen tjänar, svarar Mary X Jensen.

– Mona Sahlins förra talskrivare, Greger Hatt, svarar Dilsa Demirbag-Sten.
9 av 10

– Mona Sahlins förra talskrivare, Greger Hatt, svarar Dilsa Demirbag-Sten.

Stefan Bladh / SvD / SCANPIX

– Vem är veckans stolpskott?
10 av 10

– Vem är veckans stolpskott?

Nicke Johansson / SCANPIX

Vem gjorde den gångna veckans dummaste utspel? Med hjälp av bloggare och andra proffstyckare listar Nyheter24 veckans politiska stolpskott.

Vem eller vilka förtjänar titeln Veckans stolpskott??

Anders Utbult, frilansjournalist, skriver för den regeringskritiska sajten Alliansfritt Sverige:

– Veckans första stolpskott är Anders Borg (m). Han går ut med siffror om rödgröna "skattehöjningar", som vid granskning visar sig vara att de inte vill sänka skatten lika mycket som regeringen under de kommande fyra åren. Han sätter alltså hela sitt förtroende på spel för att kunna få igenom en lögn i valkampanjer.

– Veckans andra stolpskott är alla de journalister som på grund av sitt förtroende för Borg inte granskar hans siffror och ställer följdfrågor, utan endast publicerar hans uttalanden som "finansministern säger". Det är slött och fördummande, och anledningen till att allt fler tidningar dör är att människor i stället söker granskande journalistik på internet.

Mary X Jensen, driver bloggen minamoderatakarameller och jobbar med kommunikation och företagsrådgivning:

– Att socialdemokraterna kommit på den otroligt dumma idén att dra fram hur mycket statsministerfamiljen tjänat på skattesänkningar och påstå att det bedrivs en politik som gynnar dem personligen. Alla som jobbar har fått lägre skatt. Särskilt korkat när deras egen partiledare har ett minst sagt ont förflutet kring sin egen privatekonomi. Hon hade också egna lösningar. Ingen har glömt det. Folk är klyftigare än så. Hoppas jag.

Johanna Nylander, liberal bloggare och författare:

– Det måste vara moderaterna i Malmö som kampanjat i stadsdelen Västra Hamnen för att kommunen ska införa flyktingstopp. Där förlorade de min röst.

Johan Wirfält, bloggar för modetidningen Rodeo:

– Tidigare näringsminister Björn Rosengrens omdöme har aldrig varit definitionen av "klockrent". Men att tre veckor före valet göra som han gjorde i veckan, och svara i telefon när en Aftonbladetreporter ringer och ställer ledande frågor om Mona Sahlin och det rödgröna samarbetets opinionstapp, är – åtminstone, om man som Rosengren, påstår sig vara sosse – så urbota dumt att tidigare porrklubbsbesök plötsligt framstår som genomtänkta. Har ingen någonsin lärt honom att säga "inga kommentarer"?

– Den konspirativt lagde skulle antagligen fört fram teorin att Björn Rosengren i själva verket är en nymoderat mullvad. Han har helt enkelt planterat sig själv i medierna som "fortfarande övertygad socialdemokrat" för att sprida illojala budskap som sår split när de rödgröna som bäst behöver samla sig för valrörelsens slutspurt.

Anna Svensson, bloggar om popkultur och feminism:

– Veckans stolpskottspokal går till Göran Hägglund. I SVT:s partiledarutfrågning pekade han på Försäkringskassans nya siffror som visar att 11 procent av de utförsäkrade fått arbete och 30 procent genomgår arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det är kanske bra, men Hägglunds slutsats är skrämmande.

– De har fått människovärdet tillbaka, ansåg Hägglund.

– Ekvationen är enkel: Inget jobb = inget människovärde. Låter det verkligen som ett mänskligare Sverige? Hägglunds utspel visar att det är nya tider nu. Tro och goda gärningar är överspelade. På den yttersta dagen är det i stället de med fast anställning som kommer att upplyftas till Guds rike.

Fredrik Westerlund, bloggare, IT-konsult, och liberal debattör:

– När alliansen utlovade halverad restaurangmoms var Hotell- & restaurangfackets ordförande Ella Niia kritisk. När de rödgröna en vecka senare föreslog samma sak var Niia positiv. Det blev uppenbart att LO-förbunden är mer intresserade att springa socialdemokraternas ärenden än att driva sina medlemmars intressen.

Veronica Palm (s) vill att alla företag, även enmansföretag, ska skriva jämställdhetsplan varje år. Jag gissar att 100 % av personalen är av samma kön, att lönerna är extremt orättvist fördelade till det representerade könets fördel samt att handlingsplanen mot sexuella trakasserier uteslutande behandlar självbefläckelse.

– Socialdemokraternas kampanj sjunker allt lägre och nu påpekar de att paret Reinfeldt fått lägre skatt (precis som alla andra som jobbar). Att Mona Sahlin inte är en privatekonomisk förebild verkar de ha glömt bort. Inte heller skyltar de med att Sahlin efter ett beslut i partiledningen har precis lika hög lön som statsministern.

Aron Flam, komiker:

- Maud Olofsson sa i Aftonbladet att FRA var det svåraste beslutet hon fattat under sin regeringstid. Men jag känner att om hon redan tog den i stjärten för kärnkraften så borde det inte bara blivit lättare att få den i röven - det kanske till och med blivit skönt.

Micke Kazarnowicz, bloggar om sociala medier, samhälle och HBT-frågor:

– Den här veckan var det lite tufft. Dels har vi de rödgrönas utspel om att alla arbetsgivare oavsett storlek ska ha en jämställdhetsplan som de måste uppdatera varje år. Böter väntar den som kopierar förra årets plan, oavsett om man är två personer i företaget och läget inte ändrats sen förra året.

– Sen har vi ett riktigt stolpskott i form av Beatrice Asks son Victor Wennerholm som är kommunalpolitiker i Stockholm, som på många sätt visar en attityd gentemot könsroller som känns hämtad från 50-talet och som hyser en dubbelmoral när det gäller upphovsrätt. Idéhistorikern och debattören Rasmus Fleischer skriver om det här.

– Men till syvende och sist blir Maud Olofsson återigen veckans stolpskott. Hon var även mitt stolpskott förra veckan, och viktigt för mig är att poängtera att jag inte är ute efter att sänka henne på grund av sympatier med motståndarblocket. I tisdagens "Aktuellt" uttalar sig Maud om att de rödgröna bland annat vill avskaffa RUT. Här är ett ordagrant citat:"RUT [...] alla de reformerna ska de backa tillbaka. Det innebär att kvinnor inte kan starta och driva företag inom de områden de kan bäst." Jag behöver inte säga så mycket mer om det citatet, förutom att det inte är ryckt ur sitt sammanhang.

Dilsa Demirbag-Sten, samhällsdebattör och författare:

– Sverige befinner sig i en stor skilsmässa och vi går i terapi - fler avhoppade tidigare socialdemokrater har talat ut. Ingvar Carlssons och Mona Sahlins gamla talskrivare, Greger Hatt, berättar att han lämnat Sahlin för en annan kvinna – och det är Maud!

– Vi måste visa respekt och inte pressa paret - utan låta dem bearbeta sitt. Jag rekommenderar Mona eller tidigare socialdemokratiska röster att åka till Miami och bearbeta sin sorg, precis som Prinsessan Madeleine gjorde. Fast det blir nog billigast för Mona.

Missa inte nästa fredags nomineringar!