- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Ohly hårt pressad om Afghanistan

"Den militära strategin har nåtts vägs ände."


Lars Ohly tog som femte partiledare plats i SVT:s partiledarutfrågning. Och vänsterpartiledaren pressades hårt om både skattefrågorna och utrikespolitiken.

Inte minst de rödgrönas överenskommelse om att dra tillbaka svensk militär från Afghanistan senast 2013 prövades hårt. Men Ohly vidhöll att det är möjligt att garantera säkerheten i Afghanistan även utan svenska soldater på plats.

- Kabulkonferensen har kommit fram till att ansvaret ska ligga på den afghanska regeringen. Vi vill i stället för de militära insatserna öka civila insatser och bistånd, sa Ohly.

Dessutom fick Lars Ohly gång på gång frågan vilka skatter han är beredd att höja under de kommande åren - med hänvisning till tidigare förslag från vänsterpartiet om att välfärden kan komma att kosta betydligt mer än vad de rödgröna hittills föreslagit i form av skatteuttag.

Vänsterledaren konstaterade också att det undantag som funnits tidigare för vissa miljardärer vad gäller förmögenhetsskatten är "orimligt", dock utan att kunna lova att det inte återkommer i kompromissen med de rödgröna samarbetspartierna.

Vänsterpartiledaren medgav också att de inte kommit överens om rättspolitiken. Vänsterpartiet är betydligt mindre positiva till strängare straff än de övriga riksdagspartierna.

En annan fråga där Ohly inte kommit överens med miljöpartiet och socialdemokraterna är den om föräldraförsäkringen. Men Lars Ohly driver fortfarande linjen om helt delad föräldraförsäkring mellan mamman och pappan och lovar att driva jämställdhetsfrågan hårdare än alla andra partier.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!