– Tungan slant lite, säger Lars Ohly till Aftonbladet.
– Tungan slant lite, säger Lars Ohly till Aftonbladet. - Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX

Är det meningen att man ska handmjölka?

– Om mamman efter sina sju månader vill fortsätta amma är lösningen bröstpump, sa Lars Ohly under partiledarutfrågningen i SVT.


I gårdagens partiledarutfrågning pratade Lars Ohly (v) om att lagstifta om tvådelad föräldraförsäkring - cirka sju månader var för föräldrarna. Om mamman efter sina sju månader vill fortsätta amma är lösningen bröstpump, menar Lars Ohly.

 –Tungan slant lite. Jag tror att de flesta kvinnor är okej med att sluta amma efter fem-sex månader, sa Lars Ohly till Aftonbladet.

Men Tina Cronholm Gandra, barnmorska på BB Stockholm, tycker Lars Ohlys uttalande var klumpigt.

WHO rekommenderar att man helammar under 6 månader, och delammar under ca 8-10 månader, men om man vill ska man ha möjlighet att amma under en längre tid, säger Tina Cronholm Gandra till Nyheter24.

Hon förklarar vidare att problemet är att inte alla har möjlighet att använda bröstpump.

– Det fungerar inte för alla kvinnor. Det kommer inte ut något. Visst kan man handmjölka, men det är ett fruktansvärt arbete. Det orkar ingen.

Lars Ohlys lösning passar helt enkelt inte alla.

– Det är ett konstigt förslag. Bara för att det passade honom, så betyder det inte att det fungerar som en allmän lösning.

Även kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund tyckte uttalandet var ogenomtänkt och säger till Expressen:

- Är det Ohly som ska bestämma, eller är det familjerna själva som ska bestämma om föräldraförsäkringen? Jag tycker han träder över en gräns där han som politiker inte ska vara överhuvudtaget.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

2 timmar sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Polisen rapporterar om stöld, Vimmerby

2 timmar sedan
"Inbrott i butik i centrala Vimmerby.", skriver polisen på sin hemsida.