Onsdag 19 Maj
Stockholm

Är det meningen att man ska handmjölka?

– Tungan slant lite, säger Lars Ohly till Aftonbladet.
– Tungan slant lite, säger Lars Ohly till Aftonbladet. Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX

– Om mamman efter sina sju månader vill fortsätta amma är lösningen bröstpump, sa Lars Ohly under partiledarutfrågningen i SVT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I gårdagens partiledarutfrågning pratade Lars Ohly (v) om att lagstifta om tvådelad föräldraförsäkring - cirka sju månader var för föräldrarna. Om mamman efter sina sju månader vill fortsätta amma är lösningen bröstpump, menar Lars Ohly.

 –Tungan slant lite. Jag tror att de flesta kvinnor är okej med att sluta amma efter fem-sex månader, sa Lars Ohly till Aftonbladet.

Men Tina Cronholm Gandra, barnmorska på BB Stockholm, tycker Lars Ohlys uttalande var klumpigt.

WHO rekommenderar att man helammar under 6 månader, och delammar under ca 8-10 månader, men om man vill ska man ha möjlighet att amma under en längre tid, säger Tina Cronholm Gandra till Nyheter24.

Hon förklarar vidare att problemet är att inte alla har möjlighet att använda bröstpump.

– Det fungerar inte för alla kvinnor. Det kommer inte ut något. Visst kan man handmjölka, men det är ett fruktansvärt arbete. Det orkar ingen.

Lars Ohlys lösning passar helt enkelt inte alla.

– Det är ett konstigt förslag. Bara för att det passade honom, så betyder det inte att det fungerar som en allmän lösning.

Även kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund tyckte uttalandet var ogenomtänkt och säger till Expressen:

- Är det Ohly som ska bestämma, eller är det familjerna själva som ska bestämma om föräldraförsäkringen? Jag tycker han träder över en gräns där han som politiker inte ska vara överhuvudtaget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela