Tisdag 15 Jun
Stockholm

Väljare: Jag blev blåst på mina personkryssade kandidater

Väljaren Micke Kazarnowicz fick en snopen överraskning när han skulle förtidsrösta.
1 av 3
Väljaren Micke Kazarnowicz fick en snopen överraskning när han skulle förtidsrösta. Foto:
Han kunde vare sig kryssa sin riksdagskandidat, Amanda Brihed (fp).
2 av 3
Han kunde vare sig kryssa sin riksdagskandidat, Amanda Brihed (fp). Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Eller sin landstingskandidat, Eric Wassén (fp).
3 av 3
Eller sin landstingskandidat, Eric Wassén (fp). Foto: Privat

För Micke Kazarnowicz är det viktigare att rösta på personer än på partier. Men när han kom till vallokalen för att förtidsrösta kunde han inte kryssa en enda av sina kandidater.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Micke Kazarnowicz, 33, bor i Stockholm och är en ganska typisk modern storstadsväljare.

En röstsplittrare, som röstar på olika partier i olika val - i det kommande tänker han till och med rösta på båda blocken i kommunal- respektive riksdagsval.

Och en personväljare som tänker mer på vad de olika kandidaterna står för än vad deras partier skriver i sina program.

Men när han skulle förtidsrösta under tisdagen på Medborgarplatsen tvingades han vända i vallokalen. Partibyråkratin satte nämligen stopp för hans personröster.

– Jag gjorde testerna på Valpejl och kollade runt på kandidater och bestämde mig för några beroende på vad de tycker. Det finns inget parti jag vill rösta på. Men kandidaterna står för någonting personligt och jag kan hålla dem ansvariga för vad de gör under mandatperioden, förklarar Micke Kazarnowicz för Nyheter24.

I riksdagsvalet ville Micke kryssa folkpartisten Amanda Brihed, som driver hbt-frågor starkt. I kommunalvalet tänkte han kryssa en annan hbt-driven politiker - men på andra sidan blockgränsen: miljöpartisten Anders Wallner.

Och slutligen i landstingsvalet tänkte han kryssa folkpartisten Eric Wassén.

Men ingen av kandidaterna fanns på de valsedlar som partierna lagt ut i vallokalen.

– Jag gick ner till Medis för att förtidsrösta. Eric Wassén hade sagt att det räcker med att skriva hans namn på en tom valsedel. Jag frågade för säkerhets skull valförrättaren som sa att det inte går. Jag ringde valmyndigheten och de bekräftade det. Alla partier har låst sina valsedlar. Allt som är ditskrivet räknas inte.

Micke Kazarnowicz fick lära sig att Stockholms valkrets är indelad i ett antal områden. Och varje område har sin egen valsedel med färdigtryckta kandidater.

– Man får bara rösta på dem som står på listan i just det valdistriktet. Jag hör inte ens hemma på Södermalm, jag jobbar bara här.

Han fick veta att han var tvungen att åka till en vallokal där hans kandidater fanns med på listan.

Moa Bäckström, kanslichef på folkpartiet i Stockholm, förklarar hur partiet jobbar.

– Vi får bara lägga ut valsedlar för den kretsen. Vi har sex listor i Stockholm. Visst skulle vi kunna ha en lista, men så ser det inte ut.

Men förstör inte det tanken med personvalet?

– Det är synd, det är klart man ska få rösta på den man vill, säger Moa Bäckström till Nyheter24.

Inte heller Amanda Brihed (fp) fanns med på partiets valsedlar när Micke Kazarnowicz skulle förtidsrösta.

– Jag är inte glad. Naturligtvis visste jag att det fanns begränsningar för vem som skulle kunna rösta. Men att det skulle vara i praktiken omöjligt, det känns absurt, säger hon till Nyheter24.

På folkpartiet föreslår Lennart Rydberg, ordförande i nomineringskommittéen för partiets Stockholmsavdelning, att man uppsöker en valstuga för att hitta rätt valsedel.

Men Amanda Brihed tycker inte att det duger.

– Det är taget ett beslut på att folkpartiet är det enda partiet som inte skickar ut valsedlar till sina väljare. Kan man inte söka upp en av de kommunlokala valstugorna så kan man inte förtidsrösta på mig. Alls. Det innebär i praktiken en skam.

– Jag har fått hundratals förfrågningar även från utlandsboende svenskar i Nicaragua, Thailand, och Holland. De kan inte rösta på mig.

Hon menar att man egentligen borde kunna rösta på samtliga kandidater i hela landet.

– Jag har väljare från Malmö i söder till Arvidsjaur i norr. Men de kan inte rösta på mig. Det går inte, det är helt omöjligt. Jag har en folkrörelse i ryggen som har 60 000 medlemmar. Och de flesta av dem har ingen möjlighet att rösta på mig, säger Amanda Brihed, som också är engagerad i RFSL, till Nyheter24.

Hon förstår att tanken är regional representativitet, men menar att det har spelat ut sin roll i dag.

– 98 procent av det som beslutas berör hela landet och inte en viss region. och därför är det absurt att man som göteborgare inte ska kunna kryssa mig. Vi fikar inte med våra arbetskamrater, nu är vi på Facebook och samhället måste anpassa sig.

Lennart Rydberg, ordförande i nomineringskommittén, håller med om att personvalsreformen - som hans parti var ivriga anhängare av - inte är så lyckad.

– Det är väl lite sorgligt att det avtar enligt alla kända uppgifter. Det är väldigt många kandidater som jobbar intensivt. Systemet gör det ganska svårt. Ju större parti ju svårare är det att bli personalvald.

Rydberg säger att visst skulle man kunna ha en enda lista för hela Stockholm, men då skulle den översvämmas av hundratals kandidater, menar han.

– Men Stockholms län och Stockholms stad kanske borde vara en riksdagsvalkrets, säger Lennart Rydberg till Nyheter24.

Flera statsvetare har på senare tid kritiserat personvalssystemet. Och två av de mest tongivande, Tommy Möller, vid Stockholms universitet, och Henrik Oscarsson, vid Göteborgs universitet, tycker att det kan vara en idé att låta reformen bli mer genomgripande.

– Väljarna har väl genomskådat det här systemet och upptäckt att det inte blir några effekter av att kryssa en specifik person och då måste man ändra i reglerna. Antingen får man slopa hela personvalssystemet eller så får man slopa spärrgränserna i systemet och införa ett renodlat personval, sa Henrik Oscarsson tidigare till Ekot.

Micke Kazarnowicz välkomnar en debatt om personvalet.

– Vi behöver få till en debatt om personvalssystemet. Partierna är inte intresserade av personkryss. De är rädda för att det ska skjuta makt från dem till individerna, säger han till .

Kommentera
Kopiera länk
Dela