Söndag 20 Jun
Stockholm

Lars Ohly: Det är lögn

Partiledarna på plats i Studio Ett.
Partiledarna på plats i Studio Ett. Foto: Henrik Motgomery/Scanpix

Det bjöds på en och annan konflikt när partiledarna möttes i debatt i Sveriges Radios Studio Ett.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Ja, det är bra att facken får fler medlemmar.

Samtliga partiledare var rörande överens på den punkten.

– Men regeringen ska ha samma relation till fackföreningarna som man har till andra organisationer, menade Maud Olofsson (c).

Debatten i Studio Ett i Sveriges Radio mejslade ut skillnaderna mellan blocken i fråga om apoteken, kvotering, Afghanistan, sjukförsäkringar och a-kassa.

När talet om sverigedemokraterna kom upp hettade det dock till mellan Lars Ohly (v) och Jan Björklund (fp):

– Vi kommer inte att ha något politiskt samarbete med sd i fall de kommer in. Vi kommer att regera som minoritetsregering och söka stora majoritetssamarbeten över blockgränserna, i första hand av miljöpartiet, säger Jan Björklund.

Lars Ohly menar att alliansen kan komma att regera med passivt stöd av sd varpå Björklund replikerade:

– Trams! Det här hjälper bara sverigedemokraterna, som inte ens har kommit in i riksdagen ännu, svarade fp-ledaren. Alliansen kommer aldrig att samarbeta med sverigedemokraterna. De rödgröna är beredda att fälla en alliansregering om sverigedemokraterna kommer in, avslutade Björklund.

Ohly var dock inte färdig med Björklund ännu:

– Alliansen förlorar all sin heder om man regerar med sverigedemokraternas passiva eller aktiva stöd. Spekulationerna om detta måste bort och det kan bara de rödgröna garantera, menade Lars Ohly.

När frågan om Mellanöstern kom upp gavs ordet till Göran Hägglund (kd) som uppgivet konstaterade att Lars Ohly nyligen svarat att han skulle välja Iran före Israel och krävde vänsterledaren på svar:

– Det är lögn! utbrast vänsterledaren. Du sitter och ljuger för du har inga argument. Jag anser att Iran är en av världens största terrorstater och jag står längst fram för att bekämpa mullväldet men jag tänker inte välja mellan Israel och Iran. Israel är en ockupationsmakt och jag förstår inte varför alliansen inte erkänner det, sa Lars Ohly.

– Israel ska kritiseras på sitt sätt, men varför kan du inte välja demokratin Israel framför diktaturen Iran? avslutade Hägglund.

Kommentera
Kopiera länk
Dela