SR och SVT portar kändisar mot sd

- 15/09/2010, 19:52 -
Ametist har förståelse för SR:s policy, men tycker att det är synd att hon inte får göra en demokratisk insats.
1 av 3

Ametist har förståelse för SR:s policy, men tycker att det är synd att hon inte får göra en demokratisk insats.

Olivia Mariette Borg/SR

Det beror på att hon medverkar i en film som uppmanar unga att rösta mot främlingsfientlighet den 19 september.
2 av 3

Det beror på att hon medverkar i en film som uppmanar unga att rösta mot främlingsfientlighet den 19 september.

Fredrik Sandberg / SCANPIX

Hiphopprofilen Ametist Azordegan stängs av från sitt programledarjobb i Sveriges Radio till efter valet.
3 av 3

Hiphopprofilen Ametist Azordegan stängs av från sitt programledarjobb i Sveriges Radio till efter valet.

Pressbild

Sveriges radios hiphopprofil Ametist Azordegan och SVT-komikern Mikael Tornving stängs av fram till valet.

Svenska kändisar som medverkat i filmen Osvenskt - ett projekt av några elever på reklamskolan Berghs - som handlar om vikten av att rösta i valet och därmed hålla främlingsfientliga partier långt borta från maktens köttgrytor, stängs av från sina jobb i Sveriges Radio respektive Sveriges Television.

De skattefinansierade public service-bolagens profiler får nämligen inte hålla sig med politiska åsikter i offentligheten.

Policyn har nu drabbat komikern Mikael Tornving som stängs av från sin medverkan i satirprogrammet Elfte timmen i SVT samt radioprofilen Ametist Azordegan, programledare för Metropol morgon och sitt eget program, En kärleksattack på svensk hiphop.

– Jag får inte medverka som programledare förrän på måndag, säger Ametist Azordegan till Nyheter24.

Ametist hade inte förstått exakt hur hårda reglerna är. I filmen Osvenskt nämns inget parti vid namn. I stället talar de medverkande kändisarna i allmänna ordalag om främlingsfientliga partier och vikten av att gå och rösta.

– Jag blev förvånad, det var inte vad jag hade tänkt mig skulle kunna hända. Jag trodde ju att det här, i och med utformningen på filmen och det vi säger, faller inom ramen för vad man får göra. Enligt granskningsnämnden som granskar vad vi säger i radio och teve får man till och med kalla sverigedemokraterna för främlingsfientligt. Men vi nämner inte ens något enskilt parti i filmen.

– Jag trodde att jag hade förstått reglerna. Jag hade fel.

Ametist ångrar inte att hon gjorde en "samhällelig demokratisk insats" och tror att hon kan förmå fler att gå och rösta. Inte minst ungdomar med invandrabakgrund i storstädernas förorter.

Men hon har också förståelse för Sveriges Radios policy.

– Jag tycker att det är en bra sak att programledare på public service-kanaler är opartiska offentligt. Public service-medier ska inte pracka på sin åsikt på lyssnarna. Man ska ge lyssnarna så mycket information som möjligt.

– Men om man ändå ska problematisera det så är det synd att starka profiler som jag eller Timbuktu, som också har sitt radioprogram, inte får bidra med demokratiska insatser. Att vi inte får använda oss av de muskler vi har, det är lite synd.

För första gången i sin programledarkarriär i SR tvingas Ametist nu låta en vikarie träda in på fredag.

– Jag tycker att det är jättejättetråkigt att inte få sända mitt eget musikprogram. Jag har inte missat ett enda. Jag har sänt med 40 graders feber och bihåleinflammation. Nu får jag ta det här straffet. Ingen skada skedd, men det gör lite ont. Du bara lämnar över ditt barn i någon annans händer och tänker "vet de vad de ska göra?", säger Ametist till Nyheter24.

I framtiden siktar hon på att tycka mindre själv, men ställa andra mot väggen.

– Jag får ställa rätt frågor till rätt personer i stället.

Se filmen Osvenskt här: