- Foto: Bertil Ericson/Scanpix

En riksdag utan majoritet - så här kan det gå

Nyheter24:s Jakob Lewander om det parlamentariska läget.


När Sverige i år gick till val med två utpräglade block så har valresultatet gett det värsta tänkbara parlamentariska läget.

Blockpolitiken har fördelen att den skapar i förväg klara alternativ men har baksidan att den är stelbent. Särskilt i en situation som denna utan någon majoritet och med ett extra parti som inget av blocken varken vill eller kan ta i med tång.

Alliansen behöver försäkra sig om några extra stödmandat för att säkra en stark regeringsbildning. Nu har statsministern sagt att man kommer att vända sig till miljöpartiet som i nuläget är riksdagens tredje största parti.

Miljöpartiet lät förstå kort efteråt att man inte kommer att ge alliansen stöd eftersom man inte kan stöda regeringens miljö- och klimatpolitik utan inbjuder till en uppgörelse mellan båda  blocken, och på så sätt lämna sverigedemokraterna utanför.

Det är självklart inte att föredra för alliansen som inte vill dela regering med varken miljöpartister eller kommunister. Alternativet att alliansen bildar en minoritetsregering som måste försäkra sig om de rödgrönas stöd i varje beslut är ett alltför osäkert alternativ som kan äventyra det internationella förtroendet för svensk ekonomi och den svenska kronan. Sverige har haft minoritetsregeringar under 40 års tid, men den här gången är situationen annorlunda eftersom alla partier är låsta vid sina block.

Miljöpartiet är alltså moderaternas förstaval, men miljöpartiet är större än övriga allianspartier och skulle man överge det rödgröna blocket för att ge stöd åt alliansregeringen måste det ske till ett pris, det vill säga, regeringsposter.

Om nu moderaterna kontaktar miljöpartiet kommer intensiva förhandlingar att krävas, inom respektive block och inom och mellan partierna. Centern är de största moståndarna till miljöpartiets medverkan, eftersom de kan lägga beslag på centerns ministerposter (miljöminister och vice-statsminister eller infrastrukturministerposten).

Om förhandlingarna skulle bryta samman måste Reinfeldt välja att antingen regera med majoritet och kanske splittra alliansen. Om han väljer att regera i minoritet med de rödgrönas stöd kommer förslagen att dras så långt mot mitten att regeringen i praktiken blir handlingsförlamad.

En regering utan självklar handlingskraft inger inte förtroende, och nyvalet är en ständig orosfaktor.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!