Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokrat kan inte utredas för falsklarm

- 21/09/2010, 09:56 -

Leif R Jansson / SCANPIX

Rättsläkaren säger i sitt utlåtande att sverigedemokraten David von Arnold med stor sannolikhet tillfogat sig själv skadorna i ansiktet. Men polisen lägger ner utredningen om falsklarm.

Polisen fortsätter utreda det misstänkta överfallet på sverigedemokraten David von Arnold Antoni, trots att hans anmälan ifrågasatts och rättsläkaren menar att han tillfogat sig själv skadorna.

– Ärendet är öppet och förundersökningen pågår. Från polisens sida gör vi en objektiv utredning, säger kommissarie Magnus Andersson till Sydsvenskan.

– Vi utgår ifrån att en målsägande talar sanning tills motsatsen är bevisad.

Rättsläkarens rättsintyg säger att "... skadorna talar starkt för att de är självförvållade ...".

De medicinska bevisen pekar alltså mot att von Arnold själv skurit eller rispat in ett hakkors i sin panna.

– I det senaste förhöret vidhåller han att han blev överfallen och misshandlad, säger Magnus Andersson till Sydsvenskan.

Anmälan om falsklarm har lagst ner efter beslut av ett polisbefäl.

– Så som jag tolkar kommentarerna till brottsbalken kan jag inte finna några rekvisit för brottet falsklarm, säger Magnus Andersson.

Enligt brottsbalken, kapitel 16, kan man dömas för falsklarm om man drar igång "onödig säkerhetsåtgärd" genom att ljuga om att det "föreligger fara".

Det innebär alltså att brottet är att ljuga om att ett brott pågår medan man ringer larmsamtalet till 112.

– När han [von Arnold] talar med larmoperatören säger han att det har hänt för 25 minuter sedan. Operatören frågar om det behövs ambulans. "Nej", svarar han. Alltså förelåg det inte någon fara vid larmtillfället, säger Magnus Andersson till Sydsvenskan.