Kriget i Afghanistan kan bli ett avslutat kapitel för Sveriges del om sverigedemokraterna gör upp med...
1 av 2
Kriget i Afghanistan kan bli ett avslutat kapitel för Sveriges del om sverigedemokraterna gör upp med... - Foto: Sgt. Mats Nström/Combat Camera/Försvarsmakten/Scanpix
... Mona Sahlin och de rödgröna.
2 av 2
... Mona Sahlin och de rödgröna. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Sd kan tvinga regeringen att ta hem Afghanistantruppen

Om valresultatet står sig över onsdagens slutgiltiga sammanräkning och sverigedemokraterna återstår som vågmästare kan regeringen gå mot sitt första nederlag redan om en månad.


I slutet på oktober ska regeringen lägga sin proposition om att skicka ambulanshelikoptrar till den svenska ISAF-styrkan i Afghanistan.

Men förslaget kan fällas av de rödgröna - tillsammans med sverigedemokraterna.

Både de rödgröna och nationalistiska sverigedemokraterna vill påbörja en evakuering av de svenska trupperna i början av 2011.

– Vi vill att den insatsen Sverige har i Afghanistan ska avvecklas successivt fram till 2013 och det är det vi får utgå ifrån. Det är det som står i vårt valmanifest, säger partiledaren Jimmie Åkesson (sd) till Rapport.

Men medveten om vågmästarrollens potential säger sig Åkesson vara beredd att förhandla med båda blocken.

Får han något annat i utbyte av alliansregeringen kan han möjligen tänka sig att skrota kravet på att ta hem trupperna.

Statsvetaren Tommy Möller tror dock inte att socialdemokraterna kommer att gå så långt som till att samarbeta med sverigedemokraterna för att göra livet surt för alliansregeringen.

– Socialdemokraterna har en tradition av ansvarstagande och är ett så kallat regeringsbärande parti. Alltid när det har varit kris i Sverige så har Socialdemokraterna, även om de varit i opposition, ställt upp för det som varit bäst för landet så jag tror att de kommer att ha en vilja att samarbeta, säger han till Rapport.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!