Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dagens i-landsproblem: Dålig smak

- 14/06/2011, 08:03 -
Förrädiska godsaker.
1 av 2

Förrädiska godsaker.

Jurek Holzer/SVD/Scanpix

Smarrig pesto - men smakvådlig.
2 av 2

Smarrig pesto - men smakvådlig.

Jurek Holzer/SVD/Scanpix

Europeiska unionen slår larm och utfärdar en varning till medborgarna

BRYSSEL. Efter upprepade fall där svenska och finska konsumenter fått ett förvrängt smaksinne efter att ha ätit pinjenötter har EU nu utfärdat en varning för så kallad "pinjemun". 

Pinjemunnen framträder genom en metallisk eller besk smak i munnen varje gång man äter eller dricker. Symptomet kommer från den exklusiva pinjenöten, flitigt förekommande i fräscha sallader och italiensk pesto.

Det som föranledde EU:s varning var förekomsten av flera fall av detta smakförvrängande tillstånd. De som drabbades hade ätit nötter importerade från Kina till Sverige och Finland via Norge, där nötterna packades.

EU:s system för hälsovådliga livsmedel slog då larm. Kina har uppmärksammats på det här problemet åtta gånger under bara det senaste halvåret.

Lilian Abrahamsson-Zetterberg är toxikolog på Livsmedelsverket och berättar om förra årens fall:

– Jag tror att det kanske är 350, 400 människor som hört av sig till oss och alla har sagt samma sak, att det håller i sig ungefär en vecka, sedan klingar det av, och sedan känner man ingenting utav det, även om man tycker att det varit otrevligt under den där veckan, säger Abrahamsson-Zetterberg till SVT.