Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

När flyttar vi till jordens tvillingplanet?

- 06/12/2011, 15:45 -
Planeten är den första som bekräftas av Keplerteleskopet (bilden) som finns ute i rymden.
1 av 3

Planeten är den första som bekräftas av Keplerteleskopet (bilden) som finns ute i rymden.

Nasa

Teleskopet sköts upp i mars 2009.
2 av 3

Teleskopet sköts upp i mars 2009.

Malcolm Denemark / AP

En skiss av Kepler-22b utgiven av den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.
3 av 3

En skiss av Kepler-22b utgiven av den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Nasa

När nyheten om Kepler-22b kom fick kanske vissa upp hoppet om att kunna flytta till en ny jordlik planet. Går det? Vad har upptäckten annars att säga oss?

UNIVERSUM. På måndagen berättade den amerikanska rymdstyrelsen Nasa att de "nått en milstolpe i jakten på jordens tvilling". Den naturliga följdfrågan är naturligtvis: När kan vi flytta dit? Det visar sig dock att det inte riktigt är så enkelt.

– När det gäller att åka till andra solsystem har vi inte ens en idé, där måste vi nog komma på något revolutionerande, säger Alexis Brandeker, docent i astronomi på Stockholms universitet, till Nyheter24.

Planeten ligger i den "beboeliga zonen" men med det menas inte att vi jordbor skulle kunna åka dit och bo utan att det finns förutsättningar för att det ska finnas flytande vatten.

Att vem som helst ska kunna åka inom vårt solsystem är det dock endast ekonomi som hindrar.

– Vi skulle kunna ha åkt till Mars i morgon om vi hade haft pengarna, säger Brandeker.

"I framtiden kan man se om det finns liv"

Vad planeter som Kepler-22b kan visa för oss i framtiden är dock minst lika hisnande. Nämligen om det finns annat liv i rymden.

– I framtiden kan man potentiellt sett se om det finns liv. Man kan se vad atmosfären består av, säger astronomen.

Skulle det till exempel finnas syre i atmosfären är det ett tecken på att det finns liv. Än så länge finns dock bara tekniken, men det krävs större teleskop som placeras ute i rymden för att kunna undersöka en planet så långt bort. Därför handlar det både om utrustning och resurser.

Finns troligtvis många liknande planeter

Vad projektet som upptäckte Kepler-22b kan säga oss på lång sikt är dock hur många "jordar" det finns i universum. Forskarna tror enligt Alexis Brandeker att det finns rätt många, men de är svåra att upptäcka då man måste observera dem under flera år för att kunna bekräfta deras existens. Denna är den första som bekräftas och det är möjligen inte riktigt dags att börja packa ännu.