Planeten är den första som bekräftas av Keplerteleskopet (bilden) som finns ute i rymden.
1 av 3
Planeten är den första som bekräftas av Keplerteleskopet (bilden) som finns ute i rymden. - Foto: Nasa
Teleskopet sköts upp i mars 2009.
2 av 3
Teleskopet sköts upp i mars 2009. - Foto: Malcolm Denemark / AP
En skiss av Kepler-22b utgiven av den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.
3 av 3
En skiss av Kepler-22b utgiven av den amerikanska rymdstyrelsen Nasa. - Foto: Nasa

När flyttar vi till jordens tvillingplanet?

När nyheten om Kepler-22b kom fick kanske vissa upp hoppet om att kunna flytta till en ny jordlik planet. Går det? Vad har upptäckten annars att säga oss?


Fakta om planeten

Kepler-22b upptäcktes genom det amerikanska rymdteleskopet med just namnet Kepler. Dess radie är 2,4 gånger så stor som jordens.

Ett år är cirka 290 dagar långt på planeten där medeltemperaturen ligger på 22 grader.

Kepler-22b ligger 600 ljusår från jorden, vilket är ungefär 5 700 biljoner kilometer.

UNIVERSUM. På måndagen berättade den amerikanska rymdstyrelsen Nasa att de "nått en milstolpe i jakten på jordens tvilling". Den naturliga följdfrågan är naturligtvis: När kan vi flytta dit? Det visar sig dock att det inte riktigt är så enkelt.

– När det gäller att åka till andra solsystem har vi inte ens en idé, där måste vi nog komma på något revolutionerande, säger Alexis Brandeker, docent i astronomi på Stockholms universitet, till Nyheter24.

Planeten ligger i den "beboeliga zonen" men med det menas inte att vi jordbor skulle kunna åka dit och bo utan att det finns förutsättningar för att det ska finnas flytande vatten.

Att vem som helst ska kunna åka inom vårt solsystem är det dock endast ekonomi som hindrar.

– Vi skulle kunna ha åkt till Mars i morgon om vi hade haft pengarna, säger Brandeker.

"I framtiden kan man se om det finns liv"

Vad planeter som Kepler-22b kan visa för oss i framtiden är dock minst lika hisnande. Nämligen om det finns annat liv i rymden.

– I framtiden kan man potentiellt sett se om det finns liv. Man kan se vad atmosfären består av, säger astronomen.

Skulle det till exempel finnas syre i atmosfären är det ett tecken på att det finns liv. Än så länge finns dock bara tekniken, men det krävs större teleskop som placeras ute i rymden för att kunna undersöka en planet så långt bort. Därför handlar det både om utrustning och resurser.

Finns troligtvis många liknande planeter

Vad projektet som upptäckte Kepler-22b kan säga oss på lång sikt är dock hur många "jordar" det finns i universum. Forskarna tror enligt Alexis Brandeker att det finns rätt många, men de är svåra att upptäcka då man måste observera dem under flera år för att kunna bekräfta deras existens. Denna är den första som bekräftas och det är möjligen inte riktigt dags att börja packa ännu.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA: Nya Iran-sanktioner att vänta

Migrationsverket begär mer till förvarsplatser

Migrationsverket når inte regeringens mål om 1 000 förvarsplatser för personer som ska återföras till utlandet. Myndigheten anser att de behöver mer pengar för att klara av uppdraget.

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

2 timmar sedan
I en ny undersökning av Verian, tidigare Kantar Sifo, på uppdrag av Bankomat​ kan man nu se att rekordmånga svenskar vill ha kvar möjligheten till kontantbetalningar även i framtiden.

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

3 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

3 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

3 timmar sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.