Även i Sverige har det protesterats.
1 av 5
Även i Sverige har det protesterats. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Protesterna har varit stora i flera länder och många har valt att åtminstone tillfälligt stoppa ratificeringsprocessen.
2 av 5
Protesterna har varit stora i flera länder och många har valt att åtminstone tillfälligt stoppa ratificeringsprocessen. - Foto: Valentina Petrova / AP
Medieintresset var stort för överlämningen av namnunderskrifterna.
3 av 5
Medieintresset var stort för överlämningen av namnunderskrifterna. - Foto: Henrik Alexandersson
Flera lådor med underskrifter mot Acta lämnades över till EU under tisdagen. Totalt hann över 2,4 miljoner människor skriva på mot handelsavtalet.
4 av 5
Flera lådor med underskrifter mot Acta lämnades över till EU under tisdagen. Totalt hann över 2,4 miljoner människor skriva på mot handelsavtalet. - Foto: Henrik Alexandersson
Christofer Fjellner (till vänster), David Martin och de andra på gårdagens presskonferens.
5 av 5
Christofer Fjellner (till vänster), David Martin och de andra på gårdagens presskonferens. - Foto: Henrik Alexandersson

2,4 miljoner underskrifter - nu skickas Acta till Europadomstolen

Både EU-kommissionen och EU-parlamentet skickar det hårt kritiserade Actaavtalet till domstol. Nu fördröjs processen minst ett år.


Fler och fler backar från avtalet

Många länder har nu backat från ratificeringen av Acta-avtalet och skjutit upp sina nationella processer. Polen, Tyskland, Slovakien, Tjeckien, Ungern, Lettland, Holland, Bulgarien och senast Rumänien har backat helt eller delvis.

På fredagen gick den polske premiärministern Donald Tusk ut med att landet till fullo säger nej till Acta och att han skickat ett brev till många andra europeiska ledare att göra detsamma.

Det ryktades i veckan att den största partigruppen i Europaparlamentet, EPP, skulle backa från sitt stöd till avtalet efter att ordföranden Joseph Daul ska ha sagt "Acta, det är slut". Senare gick man dock ut med ett pressmeddelande där han backade till stor del.

Jens Holm, som själv satt i parlamentet 2006-2009, tycker ändå att det har stor betydelse att EPP "tvingas" gå ut med att man ska säkra friheten på internet.

– Det är ett tecken på hur långt kritiken gått. När till och med dem känner av det visar det att det är helt rätt att protestera - man kan verkligen påverka.

BRYSSEL. Actaavtalet fryser inne i minst ett år. Det är beskedet från EU sedan både EU-kommissionen och Europaparlamentet skickat det kritiserade handelsavtalet till Europadomstolen.

Beskedet kom under en presskonferens med David Martin, nybliven rapportör för avtalet sedan Kader Arif hoppat av i protest. Han meddelade intentionen att även parlamentet ska be om svar från Europadomstolen innan processen kan gå vidare.

"Kommer lyfta frågor medborgarna vill ha svar på"

Med på pressträffen fanns även svenske moderaten Christofer Fjellner, vars partigrupp EPP hela tiden backat upp Acta. Nu har man dock svängt en del och Fjellner sa att ungefär hälften av avtalet behöver undersökas noggrannt för att finna tydliga svar.

– När parlamentet ska lägga fram förslaget till Europadomstolen kommer den kunna lyfta frågor som medborgarna vill ha svar på, sa han enligt New Europe.

Det som oroat allra mest är friheten på internet. På nätet har också organisationen Avaaz nu lyckats samla ihop över 2,4 miljoner underskrifter mot Acta. Underskrifterna överlämnades under tisdagen.

/
/
EU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!