Onsdag 12 Maj
Stockholm

Studie: "Svenskar mår dåligt av Facebook"

Mark Zuckerbergs Facebook gör att människor mår dåligt.
1 av 2
Mark Zuckerbergs Facebook gör att människor mår dåligt. Foto: Jeff Chiu/AP/Scanpix
Kvinnor tillbringar större tid på Facebook än män.
2 av 2
Kvinnor tillbringar större tid på Facebook än män. Foto: Leif R Jansson/AP/Scanpix

Var fjärde svensk mår dåligt om de inte får logga in på Facebook regelbundet, enligt en ny studie.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Svenskars Facebookanvändade

Totalt har 1000 Facebookanvändare i åldrarna 14-74 år svarat på enkätintervjuer.

I genomsnitt tillbringar den svenska kvinnan 81 minuter på Facebook varje dag jämfört med den svenska mannen som tillbringar omkring 64 minuter på Facebook varje dag. Låginkomsttagare och lågutbildade är tillhör de grupper som tillbringar mest tid på Facebook.

En studie visar att många användare mår sämre ju mer tid de lägger på Facebook. Omkring 4,5 miljoner svenskar använder Facebook och drygt tre miljoner av dessa loggar in varje dag, rapporterar DN.

Det finns flera teorier om varför man kan må dåligt av Facebook. Bland annat känner användarna att de mår dåligt av att halka efter om de inte får logga in på Facebook regelbundet. En annan orsak är att man jämför sitt eget liv med andra Facebookanvändares liv och känner konkurrens.

Nyheter24 har tidigare skrivit om termen "Facebookdepression" där psykoterapeuten Per Naroskin förklarade att man som användare känner sig exkluderad från allt det där roliga som ens facebookvänner tycks hitta på.

– Om jag inte blivit bjuden till något är det synligare nu än tidigare. Men jag tror inte att vi kommer att kunna visa att de sociala medierna lett till någon större uteslutning, snarare tvärtom, sade Per Naroskin till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela