Man får inte kramp av att bada efter man har ätit en måltid.
1 av 2
Man får inte kramp av att bada efter man har ätit en måltid. - Foto: Claudio Bresciani/AP/Scanpix
Det är fritt fram att bada efter en fika på stranden.
2 av 2
Det är fritt fram att bada efter en fika på stranden. - Foto: Fredrik Sandberg/AP/Scanpix

Myten får ett svar – får man kramp om man badar efter maten?

Stämmer det verkligen att man får kramp om man badar direkt efter man har ätit? Nyheter24 tittar närmare på den kanske mest spridda av alla faktoider.


Veckans faktoid

Varje onsdag tar Nyheter24 itu med en faktoid som vi alla blivit intalade att tro på men som egentligen inte är sann.

En faktoid är en föreställning som hålls för sann men i själva verket är felaktig. En mjukare variant är om påståendet inte kan bevisas vara felaktigt men saknar tillräcklig grund för att man ska kunna sluta sig till att det är ett faktum.

Får man kramp om man badar efter maten?

- Det är helt fel, du får inte kramp av att bada direkt efter du har ätit, säger Mona Lisa Wernesten, utbildningsansvarig på Svenska livräddningssällskapet, till Nyheter24.

Det är alltså helt okej att hoppa i badet direkt efter en fika eller en måltid. Faktoiden är en gammal myt från urminnes tider då föräldrarna gärna ville ha lugn och ro på stranden. Wernesten varnar däremot för att bada på tom mage.

Kramp mer sannolikt på tom mage

- Det är precis tvärtom, du kan få kramp om du badar på tom mage. Sen är det överlag jobbigt att göra någon ansträngande fysisk aktivitet efter att man har ätit en stor måltid. Men det påverkar inte att man får kramp, säger Wernesten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Top fem: Resemyter
Senaste nytt

Förtroendet för regeringen ökar

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.