Vi behöver inte höra honom i direktsänd teve.
1 av 4
Vi behöver inte höra honom i direktsänd teve. - Foto: Junge, Heiko / AP / SCANPIX
Det här är Kent.
2 av 4
Det här är Kent. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill förbjuda vräkning av barnfamiljer.
3 av 4
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill förbjuda vräkning av barnfamiljer. - Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Snus är svenskens bäste vän, verkar det som.
4 av 4
Snus är svenskens bäste vän, verkar det som.

Veckans inne- och utelista

VECKA 16: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 16:

INNE

1. Snus

Eurokris och kapitalismens sammanbrott tycks pågå mitt framför våra ögon, bankerna får multimiljardbelopp i skattepengar på ett sätt som får även hårdföra girigbukar att ta sig för pannan och allt tycks vara på väg att vittra sönder och leda till upplopp och kaos. I Sverige tar vi det dock med ro. Tills de ens antyder att snus kan komma att förbjudas. Då börjar raseriet direkt. Precis som i samband med att vi gick med i EU och fick igenom undantaget som låter oss ha just snus. Att det äckliga kladdet under läppen tillfredsställer behov visste vi redan - att det fortfarande är extremt inne framgår nu med all önskvärd tydlighet.

2. Det svenska hyckleriet

Vi rasar gärna mot diktaturer och vad de gör mot sin befolkning. Samtidigt drar vi oss inte för att sälja vapen till dem eller hjälpa Syrien och Vitryssland med antingen militär övervakning eller övervakning genom telefonikanalerna. När detta kommer upp till ytan blir vi upprörda - kanske avgår någon eller säger upp sig - men aldrig att vi ändrar själva förfarandet. I stället fortsätter vi. Dessutom har vi sagt ja till att övervaka oss själva på samma sätt som diktaturerna övervakar oppositionella, med skillnaden att vår regim just nu är snällare. Det är rörigt, men en sak är klar: Det svenska hyckleriet har aldrig varit mer modernt än nu.

3. Kent Persson

Han efterträder floppen Sofia Arkelsten som partisekreterare och är nästan precis den man Reinfeldt var innan han blev statsminister: Förändringsbenägen tvåbarnsfar i trygg vanlig medelklassfamilj, ett fan av fredagsmys, tacos och fotboll, en  vanlig sköning med fötterna på jorden. Det är lätt att se vad Reinfeldt ser i Kent Persson. Och nu inleder han valrörelsen i och med att han kliver in på scenen. Det tråkigaste man kan vara 2012 är möjligen vit heterosexuell medelålders man med hög lön men uppenbarligen är det fortfarande en tacksam form att vara stöpt i om man vill in på innelistan!

4. MP:s patos blir konkret politik

Miljöpartiet är otydliga under Romson och Fridolin och den senare låter som att han tittat på alltför många youtubeklipp med Obamareotorik. Men de håller barnfattigdomsrfrågan vid liv. Inte bara genom att vara upprörda och ledsna utan genom konkreta förslag - enkla och i de flesta fall nästan gratis. För detta ska de ha beröm och framför allt ska de partier som inte ställer upp på förslagen avkrävas svar på varför det inte bör genomföras, punkt för punkt.  

5. Kringkastningsförbud

Bra eller dåligt? Klokt eller dumt? Censur? Det har funnits många åsikter om det sändningsförbud (kringkastningsförbud på norska) som utfärdats för förhören med Breivik. Men när vi följt förhören har vi med facit i hand varit ganska tacksamma att vi inte kunnat sända dem. Att förhålla sig till det han säger när man direktrapporterar är svårt nog - man vill inte sprida hans ideologi för hans skull utan delge förhören för att det är viktigt. Men med en direktsänd kanal till folket hemma i tevesoffan skulle det mycket väl kunna ha blivit helt fel.

UTE

1. Sofia Arkelsten

Det gick aldrig bra för Arkelsten i rollen som partisekreterare. Det allra allvarligaste och mest genanta var väl när hon påstod att hennes parti varit med och arbetat för fri och lika rösträtt, ett faktamässigt snedtramp gone wild. Men också i övrigt hade hon svårt att få till det och att hon hamnar på utelistan är kanske ingen överraskning. Hon förekom nämligen i förhandsdiskussionen redan innan beskedet kom att hon byts ut.

2. Teliasonera

Att bete sig på ett odrägligt sätt, inte vara beredd att stå för det fullt ut och inte heller meddela att det blir ändring. Det är ett utmärkt sätt att inte bara skada sitt varumärke utan också en snabb väg till utelistan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!