Anonymous - inne, ute eller både och?
1 av 5
Anonymous - inne, ute eller både och?
Andreas Haddads historia har varit okänd - till nu.
2 av 5
Andreas Haddads historia har varit okänd - till nu. - Foto: Bildbyrån / Joel Marklund
Kristina Svartholm tar kampen för sin son.
3 av 5
Kristina Svartholm tar kampen för sin son. - Foto: Montage / SCANPIX
Nu börjar slutspurten - och presidentvalet är hetare än någonsin.
4 av 5
Nu börjar slutspurten - och presidentvalet är hetare än någonsin. - Foto: John Leyba / SCANPIX
Ikea raderade kvinnorna - men hur mycket visste egentligen Ikeagruppen?
5 av 5
Ikea raderade kvinnorna - men hur mycket visste egentligen Ikeagruppen? - Foto: Ikeakatalogen

Veckans inne- och utelista

VECKA 40: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 40:

INNE

1. Lovisa Nystrand

Att som 14-åring gå ut och berätta om att man blivit våldtagen kräver mod och styrka som är svår att hitta hos någon människa. Lovisa visade förhoppningsvis för många andra drabbade att det är bättre att anmäla och prata om det än att hålla tyst.

2. Andreas Haddad

Hans bäste vän och lagkamrat mördades på Oasen i Södertälje. Ända sedan dess har Örebrospelaren hållt tyst - till nu. Det är lätt att bli tagen av Haddads berättelse  en historia kantad av dödsfall och känslor som han försökt hålla sig från att känna. 

3. Anonymous

Det mycket löst sammansatta hackerkollektivet har varit veckans snackis i samtliga medier den här veckan. Och trots att proportionerna ibland var orimliga lär nog detta ha lärt oss en hel del, dels om IT-säkerhet men också hur man egentligen ska förhålla sig till Anonymous i nyhetsrapporteringen.

4. Kristina Svartholm

Lingvistikprofessorn kämpar stenhårt för att få kontakt med sin son Gottfrid som sitter häktad misstänkt för dataintrång. Hon vägrar ge upp ifrågasättandet av myndigheterna, det är värt en plats på innelistan.

5. Presidentvalet i USA

Nu börjar den verkliga slutspurten inför valet i november. Efter den första presidentdebatten knappar Romney in och bäddar för ett jämnt race. Lika långt och ute som åren inför ett val är, lika inne är månaden precis innan.

UTE

1. Ikea

Nej, det räcker inte med att ursäkta sig och säga att det är den saudiska franchisetagarens fel. Faktum är att bilderna från katalogen där kvinnor plockats bort tyder på att det skedde vid fotograferingen, inte vid redigeringen. Det måste ni väl ha vetat om, Ikea?

2. Anonymous

Hjälp till demonstranter i arabvärlden? Protester mot scientologikyrkan? Hack mot Ugandas regering på grund av homofobisk lagstiftning? Allt detta skulle fredagens attack mot svenska myndigheter toppa enligt de självutnämnda anons som hotade Sverige. Men avgrundsvrålet blev en viskning.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!