Martin Luther King i Washington den 28 augusti 1963.
Martin Luther King i Washington den 28 augusti 1963. - Foto: AP/Scanpix

50 år sedan "I have a dream" – här är nio andra fantastiska tal

I dag är det exakt 50 år sedan Martin Luther King höll sitt världsberömda tal "I have a dream" vid Lincolnmonumentet i Washington. Vi har listat nio andra historiska tal.


I have a dream – Martin Luther King
Baptistpastorn och medborgarrättskämpen Martin Luther King ledde 1963 "marschen till Washington" vari över 200 000 människor deltog. Väl där höll han sitt berömda I have a dream-tal till kamp mot rasdiskriminering och för lika rösträtt.

Stanfordtalet – Steve Jobs
I ett tal till Stanfordelever år 2005 lamslog Applegrundaren publiken med ett tal om att få sparken från företaget 1985 och om livet och döden.

Talet på Emmygalan – Oprah Winfrey
En djupt stolt Oprah Winfrey mottog Lifetime Achievement Award på Emmygalan. Därefter höll hon ett starkt tal om sin bakgrund samt televisionen som verktyg.

Nyårstalet 2004 – Göran Persson
Tsunamin tog närmare 200 000 människors liv varav 543 svenskars. Regeringen fick hård kritik för sitt agerande efter katastrofen, men Göran Perssons nyårstal på Skansen höll hög klass. Läs hela talet här.

Aldrig har så många... – Winston Churchill
Tyskland planerade att ta över Storbritanniens luftrum och krossa Royal Air Force för att tvinga landet att ge sig. Men trots underläge lyckades ett fåtal mycket skickliga piloter stå emot attacken. I ett berömt tal hyllade Churchill piloterna med de historiska orden "Aldrig i krigshistorien ar så många haft så få att tacka för så mycket".

Gay rights – Phil Snider
I en debatt om ett lagförslag om homosexuella rättigheter gick pastorn Phil Snider upp i talarstolen. De första 110 sekunderna av talet ägnade han åt att förklara hur fel homosexualitet är. Sedan vände han på steken helt och hållet.

Mot sexism – Julia Gillard 
I ett 15 minuter långt tal gick Gillard till hårt angrepp mot oppositionsledaren Tony Abbot som enligt Gillard spred både sexism och kvinnohat. "Om han vill veta hur kvinnohat ser ut i dagens Australien behöver han bara en spegel."

“Ich bin ein Berliner” – John F Kennedy
Kalla Kriget var som allra mest spänt när John F Kennedy anlände till Berlin 1963 – bara två år efter att muren byggts. Avslutet "Ich bin ein Berliner" sågs som ett tecken på solidaritet och en garanti för att USA inte ksulle överge Berlin i kriget.

Om sannolikhet – Tage Danielsson
Allkonstnären Tage Danielssons monolog om sannolikheten är hans kanske mest kända text. Talet hölls med anledning av kärnkraftsolyckan i Harrisburg år 1979.

Talet på demokraternas konvent 2004 – Barack Obama
Keynote-talet på Demokraternas partikongress i Boston blev Obamas stora genombrott. Han gick till attack mot Bush för Irakkriget och manade till förändring av regeringens ekonomiska och sociala prioriteringar. Utan talet hade Obama sannolikt inte varit där han är i dag.

tal
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!