Markus Mattila.
1 av 3
Markus Mattila.
Utdrag ur diskussionen på Twitter.
2 av 3
Utdrag ur diskussionen på Twitter.
Utdrag ur diskussionen på Twitter.
3 av 3
Utdrag ur diskussionen på Twitter.

"Därför polisanmäler jag kränkningar på Twitter"

DEBATT. Markus Mattila, riksdagskandidat för Socialdemokraterna i Västmanland, om varför han väljer att polisanmäla efter att ha fått motta en rad kränkande anklagelser i sociala medier. Nu hoppas han på en diskussion rörande debattklimatet.


Vill du göra din röst hörd?

Tycker du att något saknas i debatten? Vill du göra din röst hörd och påverka?

Mejla en debattartikel till nyheter@nyheter24.se.

Ja, jag erkänner: Jag spenderar alldeles för mycket tid på sociala medier. Det är ett strålande sätt att komma i kontakt med nya människor och både se andras tankar och få spridning för sina egna. Jag är helt enkelt frälst, men jag ser att även detta mycket blanka och värdefulla mynt har en smutsig baksida. Sällan har jag sett det så tydligt som natten till lördag, då kommunpolitikern Mikael Andersson bestämde sig för att verkligen säga sin mening om Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven – något som jag efter mycket övervägande har bestämt mig för att nu polisanmäla.

Den centerpartistiske kommunpolitikern och aspirerande europaparlamentarikern från Tingsryd gick nämligen, enligt min mening, ett steg för långt när han på Twitter slängde ur sig en rad kränkande anklagelser, där den värsta handlade om att Stefan Löfven skulle vara för och förespråka våldtäkt på barn – en anklagelse som jag och flera med mig reagerade väldigt starkt på. Vad bakgrunden till anklagelserna var vill jag inte spekulera i, för oavsett om det var frustration, alkohol, dålig humor eller en kombination av dessa tar det inte bort allvaret i händelsen. Andersson själv bad dagen efter om ursäkt på Twitter och raderade alla de tweets han hade skrivit, men någon större ånger visade han inte. 

Så varför bestämde jag mig för att anmäla just den här gången? Ja, som de flesta vet kan debattklimatet på Twitter vara väldigt hårt, och det är inte ovanligt att högt uppsatta politiker blir kallade både det ena och det andra. Tidigare har det dock främst varit företrädare för riksdagens mest extrema parti – Sverigedemokraterna – som haft problem med att skilja på vad får säga när man diskuterar. Den senaste tiden tycks detta ha spridit sig även till företrädare för andra partier, vilket har smutsat ner hela det svenska debattklimatet. Jag skulle vilja öppna upp för en diskussion kring om det verkligen är så här svensk demokrati ska se ut och fungera: ska det vara helt ok att slänga ur sig hemskheter helt utan tanke, för att dagen efter helt sonika ta tillbaka det man har sagt? Jag tycker inte det, och genom den polisanmälan jag i dag lämnar in mot Mikael Andersson vill jag en gång för alla poängtera detta.

Näthat, kränkningar och hot är tyvärr alldeles för vanligt förekommande på internet i dag, och vad vi alla måste förstå är att även sociala medier i allra högsta grad är verklighet. Sociala medier är inte något parallellt universum där man aldrig behöver stå till svars för vad man slänger ur sig efter ett par för många glas, eller när man blir arg på någon man diskuterar med. Både partierna själva och enskilda politiker måste sätta ner foten och visa att vi inte accepterar sådant, allt annat vore ett direkt hot mot vår demokrati. Det kanske kan tyckas vara en löjlig småsak, men varje litet steg vi accepterar riskerar att leda till någonting värre. 

Jag tror egentligen inte att min anmälan kommer att leda till någon fällande dom. Men förhoppningsvis kan den bidra till att höja nivån i debatten från den rekordlåga nivå vi nu har, till en nivå där förtroendevalda kommunpolitiker inte kallar sina meningsmotståndare för pedofiliförespråkare.

Markus Mattila
Opinionsbildare och Socialdemokrat

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!