Gustav Nipe, ordförande för Ung Pirat.
Gustav Nipe, ordförande för Ung Pirat. - Foto: Nyheter24

"Därför polisanmäler vi FRA"

Efter Uppdrag Gransknings avslöjanden. Ordföranden för Piratpartiets ungdomsförbund Ung Pirat, Gustav Nipe, skriver debattartikel om varför de väljer att polisanmäla FRA.


Vill du göra din röst hörd?

Tycker du att något saknas i debatten? Vill du göra din röst hörd och påverka?

Mejla en debattartikel till nyheter@nyheter24.se.

Vi polisanmäler Försvarets radioanstalt, FRA, för olaga datorintrång. En offentlig åklagare måste gå till botten med de nya avslöjandena om att myndigheten sysslar med aktiv signalspaning. 

I senaste avsnittet av Uppdrag Granskning, som sändes den 11 december, framgår det att FRA arbetar med aktiv signalspaning. Denna typ av signalspaning är ett annat begrepp för datorintrång och är olaglig, även för myndigheter. 

Detta betyder att FRA inte enbart passivt avlyssnar all trafik som passerar genom landets gränser, utan de uppsöker alltså mål utanför Sveriges gränser och bryter sig in i andras datorer med hacker-verktyg i syfte att skaffa sig mer information. 

Innan den hårt kritiserade FRA-lagen röstades igenom kallades dåvarande generaldirektören hos FRA, Ingvar Åkesson, in till riksdagens försvarsutskott för att förklara hur de kommer att arbeta med den nya lagen. Åkesson fick en direkt fråga av en riksdagsledamot: Kommer FRA att arbeta med aktiv signalspaning? Åkesson svarade nej på den frågan. 

I de nyligen läckta Snowden-dokumenten berättas det om ett samarbetsprojekt mellan NSA och FRA som heter "Winterlight". I projektet ingår "Quantum-operations", vilket är NSA:s hemliga hackar-program. Programmet används för att bryta sig in i andra människors dator. Sveriges del i "Winterlight" verkar ha varit att peka ut vilka användare som man vill lura in på falska hemsidor, och därmed få tillgång till privat information.

Vi i Ung Pirat har idag lämnat in en polisanmälan mot FRA för olaga datorintrång och hoppas att en åklagare kommer att utreda de misstänkta intrången. Det är viktigt att åklagaren kräver att få se alla korten på bordet och inte låter FRA mörka sina brott med hänvisning till sekretess. Polisanmälan riktar in sig på FRA:s dåvarande och nuvarande generaldirektör. Generaldirektören för myndigheten är högsta chefen och måste vara insatt i hur myndigheten har arbetat. Denna typ av verksamhet lär knappast kunna bedrivas utan högsta ledningens godkännande. 

Den riktigt kittlande frågan är om regeringen visste eller inte. Antingen har vi en myndighet som lever sitt egna liv, frikopplat från våra demokratiska representanter, eller så har vi en regering som ger hemliga uppdrag till FRA i strid med svensk lag. Oavsett hur det ligger till så bådar det inte gott. 

Samarbetet med FRA är otroligt viktigt för USA. FRA-lagen pressades igenom mot opinionsläget i både riksdag och samhället. FRA:s superdator som skulle bearbeta den enorma mängd information köptes in redan innan FRA-lagen ens hade baxats igenom. Allt var redan uppgjort på förhand. 

På vems uppdrag agerar egentligen FRA? Det ser ut som att Sverige fungerar som en bricka i en större geopolitiskt maktkamp, där vi helt har förkastat neutralitetsprincipen och ställt oss på USA:s sida. Om regeringen vill ompröva vår alliansfrihet borde de söka mandat för en sådan kursändring i ett demokratiskt val. Frågan om FRA:s verksamhet handlar nu om mer än omfattande kränkningar av enskildas integritet, det har blivit en fråga om en hemlig förskjutning i hela den svenska försvarsdoktrinen. 

Gustav Nipe
Förbundsordförande Ung Pirat

/
/
/
FRA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.