Vad har fått oss att skämmas?
1 av 2
Vad har fått oss att skämmas? - Foto: Montage / TT
Valentina Lizana Wallners hjälm.
2 av 2
Valentina Lizana Wallners hjälm. - Foto: TT / CLAUDIO BRESCIANI

Alkoholism, Livhjälm och moderatcrop – här är veckans facepalm

Varje vecka upptäcks nya saker som får en att vilja begrava ansiktet djupt ner i handflatan. Här är tre orsaker till en facepalm vecka 6:


Veckans facepalm

Varje fredag listar Nyheter24 tre händelser, personer, företeelser eller diskussioner som fått oss att vilja begrava ansiktet i skämskudden. Har du tips på pinsamheter? Mejla viktor.adolfsson@nyheter24.se.

3. Att noggrant välja vad man ska säga härnäst

Aftonbladets reporter Angelica "@ViktigaNyheter" Karlsson twittrade ut tidningens avslöjande om socialdemokraten Tomas Rudin som snattat en whiskyflaska. Hon la tonvikten vid att han ju tjänar över miljonen om året – varför då snatta?

Det var visserligen en fråga som många kanske ställde sig innan Rudin berättade om sin alkoholism. Men sen fick Karlsson lite mothugg av bland andra Offsides chefredaktör Anders Bengtsson och DN-medarbetaren Gustav Gelin, och då gick det snabbt utför:

Att svara på påståendet om att Rudin är alkoholist med orden "Har du uppgift på att han var full när han gjorde det?" är ett lågvattenmärke. Som journalist på en kvällstidning måste man kunna bemöta kritik, i detta fall även rimlig sådan.

Men vadå, är inte alkisar fulla 24 timmar om dygnet?

Nej, har man alkoholism finns det där oavsett om man är dyngrak eller spiknykter. Men det kanske är en (viktig) nyhet för somliga.

2. Lars Beckman (M) croppar lite

Oavsett vilket parti man hoppas vinner valet i höst så borde man kunna kräva att inblandade politiker och politruker håller sig till sanningen.

Alla de rödgrönas favoritmoderat, Twitterstjärnan @beckmansasikter, visade i veckan prov på exakt vad man inte borde göra.

Begrunda denna tweet:

Okej, så statsminister Fredrik Reinfeldt har större förtroende än Stefan Löfven när det kommer till att leda Sverige och regeringen samt företräda vårt land utomlands. So far so good. 

Men det fanns ju två diagram till.

Så det var tur att Joakim Jakobsson kunde leta upp hela grafiken från Dagens Nyheter:

Ni kanske minns att samme Beckman i en intervju med Nyheter24 sa så här om vinklingen av nyheter i Sveriges Radio:

– Jag tycker man kan uppmärksamma hur man vinklar en nyhet. Man kan göra på två sätt: Antingen säger man att 50 procent av människorna har gått tillbaka till sjukförsäkringen. Katastrof, 50 procent. Den andra sidan som vi väldigt sällan ser i Sverige är: "50 procent har fått ett jobb - det är helt fantastiskt".

Eller så kan man säga "Reinfeldt är överlägsen socialistledaren" i stället för "Löfven knappar in"...

1. IOK sätter fokus på de viktiga frågorna

Den svenska OS-målvakten i ishockey, Valentina Lizana Wallner, ville hylla sin framlidne idol Stefan Liv på sin hjälm. Men porträttet av landslagsmålvakten, som tillsammans med hela Lokomotiv Yaroslavl omkom i en flygolycka 2011, stoppas nu av IOK.

Anledningen? Man får inte ha avbildningar av personer på hjälmarna. Ett annat förbud är att trycka dit OS-ringarna.

Visst är väl regler till för att hållas – men nu är hjälmen redan målad. I stället får Lizana Wallner spela med ett övertejpat Livporträtt under OS-turneringen i Sotji.

Det finns en rad omständigheter som gör det hela mycket värre.

För det första: Varför går det inte att ge dispens? Liv omkom på rysk mark när han spelade för ett ryskt lag. I samma flygkrasch omkom flera ryska landslagsspelare och stjärnor även från andra OS-aktuella länder.

För det andra rimmar det så oerhört illa med resten av IOK:s agerande i samband med dessa olympiska spel. OS läggs i Ryssland samtidigt som homosexuella förföljs och trakasseras på gatorna. Om detta håller pamparna tyst.

Men om någon vill hylla en död hockeymålvakt, då är pekpinnen framme – direkt.

Det kanske är dags att skaffa rätt fokus?

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.