Söndag 1 Aug
Stockholm

Pins, våldtäkter och flygplansbengaler – här är veckans facepalm

Vad har fått oss att skämmas?
1 av 4
Vad har fått oss att skämmas?. Foto: Montage
Vahur Ausmees.
2 av 4
Vahur Ausmees. Foto: Faksimil TV4
Lena Matthijs.
3 av 4
Lena Matthijs. Foto: Faksimil
Vårdpersonal mot rasism-brickan stoppades.
4 av 4
Vårdpersonal mot rasism-brickan stoppades. Foto: Faksimil Facebook

Varje vecka upptäcks nya saker som får en att vilja begrava ansiktet djupt ner i handflatan. Här är tre orsaker till en facepalm vecka 15:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tipsa oss!

Varje fredag listar Nyheter24 tre händelser, personer, företeelser eller diskussioner som fått oss att vilja begrava ansiktet i skämskudden. 

Har du tips på pinsamheter? Mejlaviktor.adolfsson@nyheter24.se.

3. Antirasistiska pins stoppades

När Jimmie Åkesson besökte Skånes universitetssjukhus i onsdags möttes han av protester och burop – men inte av personal med antirasistiska brickor. Symbolen med handen och texten "Vårdpersonal mot rasism" stoppades av ledningen.

Varför? Jo:

– Arbetskostymen är till för att ha på sig när man ger vård och den ska vara fri från manifestationer av alla slag, sa sjukhuschefen Jan Eriksson till Dagens Medicin.

Men när många med rätta ifrågasatte om det verkligen är "politiskt" att ta ställning mot rasism handlade det i stället om vårdhygien.

Det hade kunnat vara så enkelt att bara säga att man inte får ha pins överhuvudtaget. Men så långt tänkte tydligen inte sjukhusledningen.

2. Vänta, vad sa du?

Rederiet Tallink Siljas personaldirektör har Vahur Ausmees har inte haft en kanonvecka. Och det har han nog förtjänat.

När han kommenterade att antalet våldtäkter på deras "partybåtar" ökat fällde han nämligen den här kommentaren:

– Kvinnor måste tänka på hur mycket de dricker. De vet vart det kan leda.

Ja, för det är ju inte våldtäktsmännens fel att de våldtar? De hade ju aldrig gjort det om kvinnorna bara kunde hålla sig från spriten? Det är aldrig offrets fel – punkt.

Det är svårt att förstå hur man kan uttala sig så illa samtidigt som man är ansvarig för all den personal som arbetar på båtarna där brotten äger rum.

Som tur var gick Tallink Siljas vd Kadri Land ut offenligt och tog Ausmees i örat. Nu utreds han internt.

– Den attityd till kvinnors alkoholintag som framkommer i TV4:s nyhetsinslag står varken jag eller Tallink Silja som företag bakom. Uttalandet är oacceptabelt, sa Land i ett uttalande.

1. Flygbengaler

Frågan om pyroteknik på allsvenska fotbollsarenor nådde nya höjder i veckan – nästan bokstavligt talat. Nu är det inte längre så att de som bränner pyroteknik bara är livsfarliga huliganer – nu ska de allsvenska arenorna även jämföras med flygplan.

I alla fall om man ska lyssna på geniet Lena Matthijs, som råkar vara kommenderingschef för polisen i Göteborg och därmed ha ganska mycket att säga till om i frågan.

– Hade det varit ett flygplan så skulle detta setts som en total katastrof, 100–120 bengaler ombord, sa hon till Göteborgs-Posten

Sedan gick hon dessutom ut med att visiteringen kanske måste bli hårdare. Eftersom pyroteknik tydligen gömts i bland annat en tjejs bh får väl alla fotbollssupportrar snart klä av sig helt.

Nåväl, hela debaclet med flygplansbengalerna har i alla fall gett upphov till det än så länge lilla, men roliga, parodikontot @katastrofplanet. Här är några exempel:

Kommentera
Kopiera länk
Dela