Bilder och uppgifter som du trodde var raderade kan vara lätta att återskapa.
Bilder och uppgifter som du trodde var raderade kan vara lätta att återskapa. - Foto: TT Bild

Dina selfies och privata nakenbilder kan återskapas

Har du återställt din mobiltelefon till fabriksinställningar och tänkt att dina bilder och uppgifter är raderade och kastade på historiens sophög? Nu kan du behöva tänka en gång till.


Det tjeckiska bevakningsföretaget Avast har nämligen, med hjälp av ett kriminaltekniskt säkerhetsverktyg, lyckats återskapa tusentals raderade bilder, däribland så kallade naken-selfies och familjebilder på barn, från begagnade mobiltelefoner. Detta rapporterar BBC.

Andra uppgifter som ska ha hämtats är bland annat sms, e-post, telefonkontakter och Google-sökningar.

Kunde återställa tusentals bilder

Företaget hävdar att de från totalt 20 smartphone, samtliga köpta på eBay, har kunnat återskapa 40.000 privata bilder. Över 750 av dessa föreställde kvinnor, i varierad grad av nakenhet, och 250 selfies som tros föreställa en tidigare manlig ägares mer privata delar, skriver BBC.

De flesta smartphones har en funktion för fabriksåterställning, som ska återställa hela enheten. Men tjeckiska Avast säger sig ha upptäckt att vissa äldre telefoner bara raderar "indexeringen" av data, och inte uppgifterna. Genom att använda standardiserade kriminaltekniska verktyg, vilka vem som helst kan köpa och ladda ner, kan man relativt enkelt hämta raderade uppgifter.

De säger även att det inte räcker med att radera bilder från din Android-telefon innan du säljer vidare eller ger bort den. I stället måste du skriva över dina filer så att de blir helt oåtkomliga.

Google har svarat förtetaget och säger att de har använt sig av äldre smartphones och att deras undersökning inte "speglar säkerhetsskyddet i Android-versioner som används av majoriteten av användarna".

"Förstör telefonen"

Men oavsett hur lättåtkomliga våra bilder och övrig information är, så ser det inte ur att räcka med att återställa mobiltelefonen, åtminstone inte om du vill vara på den säkra sidan.

Experter varnar och säger att det enda sättet att förhindra att dina uppgifter kommer i händerna på någon okänd är att förstöra själva telefonen, skriver BBC.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.