Onsdag 28 Jul
Stockholm

Nu är den här – ölen du inte blir bakfull av

Skål! Snart kanske bakfyllan är ett minne blott.
Skål! Snart kanske bakfyllan är ett minne blott. Foto: Matthias Schrader / TT Bild

Glöm sprängande huvudvärk, illamående och bakisångest. Snart kan bakfyllan vara ett minne blott.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Åtminstone tycks möjligheten större än någonsin. En grupp näringsforskare vid Griffith University Health Institute i Australien har nämligen ha tagit fram en öl som inte gör dig dålig, skriver The Australian.

– Vi vet att öl är en mycket populär drink, särskilt efter sport eller ansträngning, säger forskaren Ben Desbrow till ABC News. Från vårt perspektiv handlar det om att minska skaderiskerna men fortfarande kunna tillåta människor att dricka öl utan att bli uttorkade.

En av anledningarna till att du mår dåligt dagen efter att du druckit för mycket alkohol är att konsumtionen leder till en ökad urinproduktion, vilket gör dig uttorkad.

Mer återfuktande än vanlig öl

De australienska forskarna tillsatte därför elektrolyter, det vill säga substanser som påverkar mängden vatten i kroppen, i den öl som testades. 

En grupp frivilliga, som precis avslutat ett hårt träningspass, testade sedan ölen bestående av olika sorter och med varierande alkoholhalt – detta trots att forskning varnar för att dricka alkohol efter träning.

Fungerade bara med lättöl

Resultatet visade enligt IFL Science! dessvärre att det endast fungerade när produkter med låg alkoholhalt användes, alltså med den svagare öl av samma alkoholhalt som vår lättöl. Efter att ha tillsatts med elektrolyter ska den ha blivit tre gånger mer återfuktande än vanlig öl.

Vem vet, kanske kommer det även en lösning på starköl i framtiden. Under tiden gör du nog rätt i att dricka i måttliga mängder om du vill undvika den klassiska baksmällan.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela