Stockholm

Polisen varnar för ny Netflixbluff – kan kapa din identitet och bank

Bluffen ser ut som en "uppdatering".
1 av 3
Bluffen ser ut som en "uppdatering". Foto: TT/Polisen
Så ser mejlet ut.
2 av 3
Så ser mejlet ut. Foto: Polisen
Vill åt dina uppgifter.
3 av 3
Vill åt dina uppgifter. Foto: Polisen

Efter en rad bluffmejl från bedragare som utger sig för att komma från Netflix går polisen nu ut med en varning. I värsta fall kan bedragarna kapa din identitet.


Läs mer

Det är Skånepolisen som uppmärksammat fall av så kallad phishing. I sociala medier och mejlinkorgar har personer blivit kontaktade av bedragare som utger sig för att komma från Netflix

Nu sprids en varning över hela landet via nationellt bedrägericenters Facebooksida. 

– De har i sin bevakning av sociala medier uppmärksammat att det är mycket sån information ute nu. Folk blir oroliga och vi befarar att det kommer att komma in anmälningar. Därför lägger vi ut det här, så att folk ska veta att de är ute och fiskar, säger Ditte Westin vid Polisens nationella bedrägericenter, till Nyheter24.

Vanlig metod

Att försöka blåsa människor via mejl och sociala medier är vanligt. Och ofta är det en persons identitet som bedragarna försöker komma över i hopp om att göra snabba pengar. 

– Värst är om man lämnar ut personuppgifter och kontouppgifter. Då är det lätt att göra identitetsintrång som gör att de kan göra bankaffärer i ditt namn, säger Westin.

Vad ska man tänka på om man får ett sånt här mejl?

– Det viktigaste är att veta att inga stora, seriösa företag ber om att få dina person- eller kontouppgifter via mejl. Så fort man får ett sånt mejl så är det bedragare som ligger bakom. 

Att få fast förövarna kan vara knepigt, uppger Westin. I vissa fall sitter de utomlands och är svåra att spåra, medan andra inte är lika skickliga, säger hon. Åker de fast kan straffet dock bli upp till sex års fängelse. 

– Det beror på hur mycket pengar de har fått in. Vanliga bedrägerier kan ge fängelse upp till två år, men är det grovt så kan det ge från sex månader till sex års fängelse.

Så här ser bluffen ut:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.