Torsdag 26 Maj
Stockholm

9 pinsamma tystnader som lätt kan uppstå under julen

Julafton, jultradition
Pinsamma tystnader som kan uppstå under julen. Foto: Bildkälla: Shutterstock

Nyheter24 listar nio saker som hör julen till – men som ibland inte blir så lyckade.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

9. Glömt att köpa julklapp

Tystnaden som uppstår då du inser att du glömt köpa julklapp till mormor och i panik slår in en gammal blomvas. ”Vi hittar inte din present till mormor.” Eh nej, det är för att det inte finns någon. 

Nödlösning: Ta en halvtom duschkräm som du fyller upp med vatten, en blomvas från köket, eller ett presentkort på en massage med dig som massör.

Bildkälla: Shutterstock

8. Fusket med "mandeln i gröten"

Tystnaden som uppstår när någon fuskar på ”mandeln i gröten”. Jo, det händer. Folk är så sugna på den ”hemliga presenten” så att de seriöst fuskar på Jesus födelsedag.

Trick ett: De tittar vart mandeln läggs ned och följer den liksom med blicken då den vispas ned i gröten. Det är sedan bara att sleva upp den.

Trick två: De som insisterar på att ta först. De kläcker ur sig ”men vad gott det ser ut” medan de vevar omkring i gröten tills man i princip får syn på mandeln. Och voíla.

En till fin grej med det hela är att fuskarna gömmer mandeln under tungan så att alla andra tvingas sitta och äta tills de ligger på rygg och spyr. 

Bildkälla: Malin Hoelstad / SvD / TT

7. Den läskiga tomten

Tystnaden som uppstår när hela familjen är över tolv bast men har tomte. Trots att det är mysigt kommer man ej ifrån det faktum att en tomte är i klass med en clown – det hör till men är rätt obehagligt. Sen blir det alltid blött på golvet...

Bildkälla: Shutterstock

6. Inga hårda klappar

Tystnaden som uppstår under klappöppningen.

Ingen Rolex-klocka i år heller. Men en bricka med hönsmotiv för 1 200 kronor och ett par fingervantar fick du allt. Tack. Tack så jättemycket.

Bildkälla: Shutterstock

5. När strömmen går under Kalle

Tystnaden som uppstår när strömmen går under Kalle. Man kan tycka att det skulle vara hemskt om huset brann ned eller om det skedde en bilolycka.

Men nej nej, går strömmen under Kalle Ankas Julafton kan det seriöst inte bli så mycket värre.

Folks liv rasar samman och hela julen är förstörd. Folk sliter sig i håret och faller i gråt. Härlig middag i goda vänners sällskap? Inte värt ett skvatt utan Kalle. 

Bildkälla: Shutterstock

4. "NEJ DET ÄR EN REPA I SKIVAN"

Tystnaden som uppstår när det är en fet repa i den årliga julskivan. Jöback, Carola, Falkman, Körberg, hela gänget finns med på pappas Christmas Hits 1997. När Jöback drar sista versen i ”Hallelujah” ser man riktigt hur det brinner i din mammas ögon av julkänsla.

Det här året tycker ni att det är lite väl att samma halleluja hörs 87 gånger – det är nämligen ett stort jack i skivan som får den att hacka. Din pappa försöker agera MacGyver och putsa till den men ingenting hjälper.

3. Vart är den riktiga granen?

Tystnaden som uppstår året ni börjar med plastgran. Lukten, känslan, ja till och med barrhögarna som ligger precis över hela huset hör till julen. Och nu står där en plastgran?

Någon är allergisk, katten försöker vässa klorna på den så den välter, den vissnar fort – faktorerna är många till att inte ha en riktig gran, och det finns en poäng med att ha plastgran.

Men som med många andra ”plastsaker” är det aldrig samma sak som "the real deal". 

Bildkälla: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

2. Vinglöggen...

Tystnaden som (inte) uppstår då någon av er dricker en kopp för mycket av vinglöggen. Finns det någonting mer passande än glögg på julafton? Och finns det något mer opassande än att bli plakat på julafton?

Du som sitter och berättar detaljerade rövarhistorier från sommaren i Ayia Napa till dess att din mormors pacemaker börjar flimra – testa att kanske inte hälla i dig alkoholhaltiga drycker redan i början av kvällen utan att faktiskt försöka ”smutta”. 

Bildkälla: Janerik Henriksson / TT

1. Lämna mig och min nya spelkonsol ifred

Tystnaden som uppstår när något smart ass i familjen börjar prata om de ”less fortunate” samtidigt som du lattjar med dina sprillans nya spelkonsol för fem loppor.

Visst, det är klart att det är hemskt med de som aldrig fått uppleva grafiken i Call of Duty, men, nu råkar ju inte du vara en av dem.

Att ge dig dåligt samvete över världens orättvisor just idag är inget annat än onödigt. Så ta sedan din Aladdin-ask, dina spel och njut resten av kvällen över ”hur lyckligt lottade ni alla faktiskt är”.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela