Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

9 fakta du inte visste om p-pillret

- 06/01/2015, 19:51 -
1 av 3

Jonas Ekströmer / TT

Preventivmedelspionjär Margaret Sanger talar inför en senatskommitté för federala födelsekontroll lagstiftning i Washington, DC
2 av 3

Preventivmedelspionjär Margaret Sanger talar inför en senatskommitté för federala födelsekontroll lagstiftning i Washington, DC

Ap

5:e Maj 2010 visades det här paketet av "p-piller" från 1979 i en utställning på Museum of Sex i New York.
3 av 3

5:e Maj 2010 visades det här paketet av "p-piller" från 1979 i en utställning på Museum of Sex i New York.

Ap

Fler unga kvinnor uppges nu säga nej till p-piller. Nyheter24 listar fakta om den lika hyllade som hatade 50-åringen.

Trots att p-pillret gjorde intåg på marknaden och i kvinnors liv för över 50 år sedan är okunnigheten om dess inverkan på måendet fortfarande stora. Många svenska kvinnor ratar nu pillret på grund av upplevda bekymmer med nedstämdhet och minskad sexlust.

I en stor studie vid Karolinska institutet granskas nu preventivmedlets effekter på kvinnors livskvalitet, rapporterar SVD/TT.

Därför listar Nyheter24 ett gäng saker du kanske inte visste om p-pillret:

1. Det godkändes i Sverige 1964, efter att kvinnorörelsen och medierna påverkat opinionen. Godkännandet påskyndades även efter att det såldes "svart" i Kungsträdgården i Stockholm.

2. År 2013 skrevs p-piller ut till över en halv miljon svenska kvinnor. Samtidigt använder ungefär 100 miljoner kvinnor i världen preventivmedlet.

3. Bland unga svenska kvinnor mellan 15 och 24 år använder drygt fyra av tio p-piller, men användningen minskar.

4. Ofta benämns forskarna Carl Djerassi och Gregory Pincus och gynekologen John Rock som p-pillrets "fäder". Det är dock fel. Det var nämligen tack vare två kvinnor, sjuksköterskan och kvinnorättskämpen Margaret Sanger (på bilden nedan) och den välbärgade feministen Katharine McCormick som pillret gjorde intåg på marknaden.

5. Under 1950- och 1960-talet trodde pillrets förespråkare att det kunde innebära lösningen på det höga antalet skilsmässor, fattigdom, överbefolkning – och till och med krig. Så här i efterhand kan man konstatera att det var lite väl optimistiskt. Dessutom ökade både antalet skilsmässor och oönskade graviditeter efter pillrets lansering.

6. Med p-piller menas ofta vad som egentligen heter "kombinerade p-piller". Namnet kommer av att de innehåller två olika hormoner: östrogen och gestagen (gulkroppshormon). Det finns flera former av kombinerade p-piller vilka också påverkar kroppen på olika sätt.

7. Nackdelarna med preventivmedlet är att det inte skyddar mot könssjukdomar och att hormonerna kan orsaka både huvudvärk, finnar, ökad nedstämdhet, viktproblem och inte minst minskad sexlust.

8. Allt fler kvinnor väljer också bort p-piller eftersom de är rädda för allvarliga biverkningar, som exempelvis blodproppar. De senaste tio åren har 21 kvinnor dött till följd av blodpropp i lungan orsakad av p-piller, enligt Läkemedelsverket.

9. Pillret har både hyllats och hatats sedan det lanserades. I dag beskriver många det, trots nackdelar och kända och okända biverkningar, som ett viktigt steg i kampen för jämställdhet och kvinnans sexuella frihet.

Källor: DNSvDUMO och TT.