Nu är det inte bara Samsung som kan höra vad du har för dig. Även stora företag som Apple och Google har nu tjänster som kan tjyvlyssna och lagra informationen.
1 av 4
Nu är det inte bara Samsung som kan höra vad du har för dig. Även stora företag som Apple och Google har nu tjänster som kan tjyvlyssna och lagra informationen. - Foto: TT BILD
Samsungs SmartTV var den som startade hela hysterin kring avlyssningen. Du styr TVn med hjälp av din röst och sedan kan informationen skickas vidare till en tredje part.
2 av 4
Samsungs SmartTV var den som startade hela hysterin kring avlyssningen. Du styr TVn med hjälp av din röst och sedan kan informationen skickas vidare till en tredje part. - Foto: TT BILD
Google är också ett av de företag som har röststyrning i sina tjänster.
3 av 4
Google är också ett av de företag som har röststyrning i sina tjänster. - Foto: TT BILD
Apple har röststyrning i sina telefoner och kan lagra informationen.
4 av 4
Apple har röststyrning i sina telefoner och kan lagra informationen. - Foto: TT BILD

Din elektronik kan avlyssna dig i hemmet

Samsung-tv med röststyrning gjorde användarna oroliga när det uppenbarades att samtalen kan spelas in och skickas vidare. Men nu visar det sig även gälla annan teknik.


Samsung och deras lansering smart-tv med inbyggt röstkommando har mottagit stor kritik den senaste tiden. I Samsungs användarpolicy står det nämligen att apparaten har rätt att spela in data i sin omgivning och dela det med en tredje part utanför hemmets väggar, skriver sajten Mashable. 

"Var uppmärksam på att det du säger högt, inklusive personlig information, är något som kommer att vara en del av den data som samlas upp och sparas genom röstfunktionen", säger Samsung i sina användarvillkor. 

Bildkälla: TT BILD

Men nu visar det sig att det inte bara är Samsung som ägnar sig åt avlyssning.

Många elektronikjättar hakar på

Genom Google finns tjänsten Google Now. Där kan användarna genom röststyrning få information om till exempel närliggande restauranger och biotider. Google har även rätt att lagra dessa inspelningar, med anledningen att det bidrar till att göra tjänsten bättre och mer effektiv. Om en användare är inloggad sparas den data som spelas in och kan spåras tillbaka till personen. 

Även Nest, ett företag som hör till Google, spelar in och lagrar röststyrning hos sina användare. De hävdar att anledningen är att "förstå hur kunderna använder tjänsten och för att kunna förse användarna med reklam som intresserar dem". 

Även "Siri" vet vem du är

Samma sak gäller till viss del för Apples tjänst Siri. Apple menar att ju mer man använder tjänsten, desto bättre blir den för dig. Siri lär sig att känna igen din röst och ditt uttal bättre vilket underlättar användningen. När du stänger av Siri så raderar dock Apple all information och inlärningsprocessen börjar om.

Bildkälla: Youtube

Även Microsoft har en del i avlyssningarna. Din Xbox kan lära sig att känna igen både din röst och ditt ansikte. Men där behöver du inte vara orolig. 

– Den här informationen består av en lång rad av nummer som sparas i spelkonsolen, den skickas inte tillbaka till Microsoft.

Trots att många av de stora företagen samlar in data från sina kunder menar alla att det endast är för att kunna utveckla sina tjänster till det bättre. 

– Företagen försöker inte göra intrång på vårt privatliv genom röststyrning idag, men möjligheten finns där om de skulle vilja i framtiden, säger Mark Hung vid Gartner Research, enligt Mashable

/
TV
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för att din elektronik tjyvlyssnar på dig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.