Vissa kan ha en del problem i vardagen för att de är vänsterhänta.
1 av 4
Att vara vänsterhänt kan ha med gener att göra har forskare kommit fram till. - Foto: TT/ADAM IHSE/Jessica Gow
Det är svårt att veta varför vissa blir vänsterhänta och vissa högerhänta.
2 av 4
90 procent av jordens befolkning är högerhänta. - Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW / TT
Angelique är en av alla jordens personer som är vänsterhänt
3 av 4
Vänsterhänta tennisspelaren Angelique Kerber. - Foto: Michael Probst / TT
Forskning har gjorts på varför vissa är högerhänta och vissa vänsterhänta.
4 av 4
Gener ligger bakom att det är vanligast att vara högerhänt. - Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Varför blir vissa personer vänsterhänta?

Under lång tid har det inte funnits någon förklaring till varför vissa är vänsterhänta. Nu kan forskare ha hittat anledningen.


Att vara vänsterhänt kanske inte orsakar några problem för det flesta i vardagslivet men det har i alla fall lett till en del huvudbry för forskare. Och det är inte så ovanligt att vara vänsterhänt, hela tio procent av jordens befolkning är det. Det innebär alltså att en person av tio i världen skriver med vänsterhand istället för högerhand. Och enligt undersökningar så finns det inte heller någon större skillnad mellan befolkningar i olika länder, skriver IFL Science.

Kan bero på gener

Så varför skriver en person av tio i rummet med vänsterhand istället för högerhand?

Studier på tvillingar har visat att vilket hand vi använder till 25 procent avgörs av våra gener. Forskare har även trott att det finns vissa gener som har större inverkan än så men det har fortfarande inte gått att bevisa. 

Men nyligen gjorde man ett genombrott i vänsterhänt-forskningen. Forskare hittade då ett samband mellan handanvändning och en gen. Genen som det finns ett samband med? Den som håller koll på kroppens symmetri, det vill säga samma gen som till exempel ser till att hjärtat sitter på vänster sida, skriver IFL Science.

Vänsterhänta tennisspelaren Angelique Kerber. Bildkälla: TT

Men även om forskningen är svag så ger det hopp om att man i framtiden ska komma fram till exakt varför vissa skriver med vänster och vissa med höger. Så länge får vi leva med mysteriet.

Är vänsterhänta smartare än högerhänta?

Visste du förresten att forskning visar att vänsterhänta kan vara smartare än högerhänta? Det stämmer faktiskt, orsaken ska vara att vänsterhänta har en större högre hjärnhalva än vad högerhänta har. 

Och det finns även flera kända och framgångsrika personer som är vänsterhänta. Bland annat Wolfgang Amadeus Mozart, Lionel Messi och Barack Obama.

Men tyvärr så gäller inte det här för alla som är vänsterhänta, istället så visar forskningen att det bara är cirka en tredjedel av alla vänsterhänta som faktiskt är smartare och har större höger hjärnhalva. Vill du veta mer om forskningen kan du läsa om det här.

Relaterat
Vilken hand använder du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Sverige bekämpar skogsbränder allt bättre

Armenien vädjar om FN-insats i Nagorno-Karabach

1 timme sedan
Armenien vädjar till FN om en insats för att garantera säkerheten för etniska armenier i Nagorno-Karabach. Vädjan kommer efter Azerbajdzjans militäroffensiv i den omstridda utbrytarregionen.

Tolv länder får fler i EU-parlamentet

2 timmar sedan
Tolv länder får en eller två platser till i EU-parlamentet att fördela i valet nästa år. Finland och Danmark får vardera ett till mandat till 15 var, men Sverige får inga ytterligare utan blir kvar på 21 mandat.

Tiotusentals demonstrerade mot polisvåld

igår 22:22
Tiotusentals människor i Frankrike har demonstrerat mot polisvåld under lördagen, i protester som organiserades av vänsterorganisationer.

Världens äldsta träbygge hittat i Zambia

igår 22:06
En 476 000 år gammal träkonstruktion har grävts fram i Zambia, rapporterar SVT Nyheter. Träkonstruktionen är den äldsta som hittills har hittats.

Sis-chefer tagna ur tjänst efter intervjuer

igår 21:56
Två centrala chefer för Statens institutionsstyrelse (Sis) har tagits ur tjänst och anmälts till Statens ansvarsnämnd (San), rapporterar SVT Nyheter.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.