Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varför blir vissa personer vänsterhänta?

Nyheter | 04/05/2015 17:43

Under lång tid har det inte funnits någon förklaring till varför vissa är vänsterhänta. Nu kan forskare ha hittat anledningen.

Att vara vänsterhänt kanske inte orsakar några problem för det flesta i vardagslivet men det har i alla fall lett till en del huvudbry för forskare. Och det är inte så ovanligt att vara vänsterhänt, hela tio procent av jordens befolkning är det. Det innebär alltså att en person av tio i världen skriver med vänsterhand istället för högerhand. Och enligt undersökningar så finns det inte heller någon större skillnad mellan befolkningar i olika länder, skriver IFL Science.

Kan bero på gener

Så varför skriver en person av tio i rummet med vänsterhand istället för högerhand?

Studier på tvillingar har visat att vilket hand vi använder till 25 procent avgörs av våra gener. Forskare har även trott att det finns vissa gener som har större inverkan än så men det har fortfarande inte gått att bevisa. 

Men nyligen gjorde man ett genombrott i vänsterhänt-forskningen. Forskare hittade då ett samband mellan handanvändning och en gen. Genen som det finns ett samband med? Den som håller koll på kroppens symmetri, det vill säga samma gen som till exempel ser till att hjärtat sitter på vänster sida, skriver IFL Science.

Angelique Kerber.
Vänsterhänta tennisspelaren Angelique Kerber. Bildkälla: TT

Men även om forskningen är svag så ger det hopp om att man i framtiden ska komma fram till exakt varför vissa skriver med vänster och vissa med höger. Så länge får vi leva med mysteriet.

Är vänsterhänta smartare än högerhänta?

Visste du förresten att forskning visar att vänsterhänta kan vara smartare än högerhänta? Det stämmer faktiskt, orsaken ska vara att vänsterhänta har en större högre hjärnhalva än vad högerhänta har. 

Och det finns även flera kända och framgångsrika personer som är vänsterhänta. Bland annat Wolfgang Amadeus Mozart, Lionel Messi och Barack Obama.

Men tyvärr så gäller inte det här för alla som är vänsterhänta, istället så visar forskningen att det bara är cirka en tredjedel av alla vänsterhänta som faktiskt är smartare och har större höger hjärnhalva. Vill du veta mer om forskningen kan du läsa om det här.

Vilken hand använder du?