Vissa kan ha en del problem i vardagen för att de är vänsterhänta.
1 av 4
Att vara vänsterhänt kan ha med gener att göra har forskare kommit fram till. - Foto: TT/ADAM IHSE/Jessica Gow
Det är svårt att veta varför vissa blir vänsterhänta och vissa högerhänta.
2 av 4
90 procent av jordens befolkning är högerhänta. - Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW / TT
Angelique är en av alla jordens personer som är vänsterhänt
3 av 4
Vänsterhänta tennisspelaren Angelique Kerber. - Foto: Michael Probst / TT
Forskning har gjorts på varför vissa är högerhänta och vissa vänsterhänta.
4 av 4
Gener ligger bakom att det är vanligast att vara högerhänt. - Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Varför blir vissa personer vänsterhänta?

Under lång tid har det inte funnits någon förklaring till varför vissa är vänsterhänta. Nu kan forskare ha hittat anledningen.


Att vara vänsterhänt kanske inte orsakar några problem för det flesta i vardagslivet men det har i alla fall lett till en del huvudbry för forskare. Och det är inte så ovanligt att vara vänsterhänt, hela tio procent av jordens befolkning är det. Det innebär alltså att en person av tio i världen skriver med vänsterhand istället för högerhand. Och enligt undersökningar så finns det inte heller någon större skillnad mellan befolkningar i olika länder, skriver IFL Science.

Kan bero på gener

Så varför skriver en person av tio i rummet med vänsterhand istället för högerhand?

Studier på tvillingar har visat att vilket hand vi använder till 25 procent avgörs av våra gener. Forskare har även trott att det finns vissa gener som har större inverkan än så men det har fortfarande inte gått att bevisa. 

Men nyligen gjorde man ett genombrott i vänsterhänt-forskningen. Forskare hittade då ett samband mellan handanvändning och en gen. Genen som det finns ett samband med? Den som håller koll på kroppens symmetri, det vill säga samma gen som till exempel ser till att hjärtat sitter på vänster sida, skriver IFL Science.

Vänsterhänta tennisspelaren Angelique Kerber. Bildkälla: TT

Men även om forskningen är svag så ger det hopp om att man i framtiden ska komma fram till exakt varför vissa skriver med vänster och vissa med höger. Så länge får vi leva med mysteriet.

Är vänsterhänta smartare än högerhänta?

Visste du förresten att forskning visar att vänsterhänta kan vara smartare än högerhänta? Det stämmer faktiskt, orsaken ska vara att vänsterhänta har en större högre hjärnhalva än vad högerhänta har. 

Och det finns även flera kända och framgångsrika personer som är vänsterhänta. Bland annat Wolfgang Amadeus Mozart, Lionel Messi och Barack Obama.

Men tyvärr så gäller inte det här för alla som är vänsterhänta, istället så visar forskningen att det bara är cirka en tredjedel av alla vänsterhänta som faktiskt är smartare och har större höger hjärnhalva. Vill du veta mer om forskningen kan du läsa om det här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vilken hand använder du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Finlands president: Tala mindre om krig

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Färre abonnenter än väntat för Spotify

Strömningstjänsten Spotify redovisar en rörelsevinst på 168 miljoner euro för första kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 156 miljoner euro under motsvarande kvartal 2023.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.