Måndag 17 Jan
Stockholm

Så många svenska kvinnor har anslutit sig till terrorgrupper

Flickan blev värvad av en 18-årig kille.
1 av 3
Flickan blev värvad av en 18-årig kille. Foto: tt bild
2 av 3
3 av 3

Nästan en tredjedel av de som ansluter sig beräknas vara kvinnor.

Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Allt fler kvinnor lämnar landet för att ansluta sig till terrorgrupper, rapporterar Ekot.

Enligt Säpo kan det röra sig om runt 300 personer som åkt för att gå med i al-Qaida-liknande grupper. Totalt har de bekräftat 150 fall varav 30 till 40 av dem är kvinnor.

Ekot har pratat med "Abdi" (fingerat namn), som är bror till en 21-årig kvinna som ska ha åkt till Syrien för att ansluta sig till IS.

– Mamma fick ett meddelande på Facebook där min syster berättade att hon inte skulle komma tillbaka, berättar Abdi för Ekot.

BILDKÄLLA

Enligt honom ska syster åkt dit med en svensk man som övertygat henne att ansluta sig till terrorgruppen. Under hans inflytande förändrade Abdis syster och hon spelade upp våldsamma filmer.

– Det var män med automatvapen som pepprar upp i luften, riktiga klichéer. Det var svårt att begripa, det var som ett dåligt skämt, säger Abdi till Ekot.

Han har svårt att förlåta systern, men hoppas att hon kommer hem, för deras mammas skull.

– Jag är mest sårad över att min mamma känner den hopplösheten hon känner över det som hänt, säger han till Ekot.

Säpo svarar i mejl till Ekot att "kvinnor reser till våldsbejakande islamistiska grupperingar för att engagera sig i logistik och stödverksamhet". På frågan om kvinnorna kan utgöra ett hot mot Sverige så svara Säpo att det är "allvarligt och oroande att flera kvinnor rest till ett krigsområde och anslutit sig till våldsbejakande islamistiska grupperingar", men att de inte kunnat bekräfta att kvinnorna tränas eller deltar i strid.

Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela