Stockholm

Nyheter24 avslöjar: TV4-profilen visar stöd för beväpnad grupp med nazistkopplingar

Lennart Matikainen är relationscoach i TV4:s program "Skilsmässohotellet"
1 av 2
Lennart Matikainen är relationscoach i TV4:s program "Skilsmässohotellet".
TV4 tar kraftigt avstånd från Lennarts uttalande.
2 av 2
TV4 tar kraftigt avstånd från Lennarts uttalande.

Polisen berättar för Nyheter24 att kniv och skyddsväst hittades när medborgargardet med nazistkopplingar visiterades förra helgen. TV4-profilen visar sitt stöd för gruppen på Facebook.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det stormar kring TV4-profilen Lennart Matikainen, relationscoach i programmet "Skilsmässohotellet". Bland annat har han kallat ensamkommande flyktingbarn för "skäggbarn" och skrivit att feminister ska utvisas till Sydpolen, något som Dagens Nyheter idag kunde avslöja.

Nöjesbladet har skrivit om att han publicerat ett klipp där han filmat tiggare och anklagat dem för att bluffa.

Uttalandena är gjorda i den slutna gruppen "Människan i fokus", en Facebook-grupp där ca 700 medlemmar diskuterar politik. Invandringen ligger i fokus.

Visar stöd för medborgargarde


Nyheter24 har nu tagit del av ytterligare uttalanden från TV4-profilen. Med en Facebook-kommentar visar han sitt stöd för gruppen "Soldiers of Odin" – en nationalistiskt patrullerande medborgargarde som förra helgen gick runt Stockholm för att som de själva beskriver det "göra Stockholms gator tryggare".

Inlägget som delats på Facebook beskriver händelseförloppet utifrån medborgargardets perspektiv och kritiserar polisens agerande. Lennart Matikainen skriver:

– Intressant var polisens fokus ligger - låt de onda vara ifred och visitera de goda... Landet upp och ner visar sitt nylle.

Bildkälla: Facebook.

Nyheter24 når Lennart Matikainen för en kommentar.

Vad menar du med din kommentar?

– Jag fick rapporter från folk som varit närvarande. Polisen hade ingripit mot det här gänget som inte överhuvudtaget varit ute för att slåss. Jag tycker att man måste visitera båda grupperna om man ska göra ingripanden.

Vet du vilka "Soldiers of Odin" är?

– Jag är helt säker på att de har lite asagudstro och att de inte är politiskt korrekta på något vis. Jag har inte satt mig in i det mer men jag dömer inte folk på ytan. Jag har fått uppgifter om att de bara varit ute för att vandra lite och det ska inte ha hittats några vapen.

Polisen hittade vapen vid visitationen


När Nyheter24, i samband med helgens händelser kontaktade polisen kunde de dock bekräfta att vapen hittats vid visitationen.

– Vid visitationen hittades en skyddsväst och en kniv. Personen som hade kniven rapporterades för brott mot knivlagen och avlägsnades från platsen. De övriga fick fortsätta, säger Carina Skagerlind, presstalesman vid polisen i Stockholm.

I samband med att gruppen rörde sig i centrala Stockholm hörde oroliga uppringare av sig till polisen. Bland annat ska uppgifter ha kommit in om att några ska ha burit knogjärn. Uppgifter som inte är bekräftade av polisen.

Kopplingar till nazism och högerextrema rörelser

Organisationen "Soldiers of Odin" bildades i Finland och har nu sått frö till grupper i Sverige. Gruppen har tagit på sig uppgiften att patrullera på gatorna för att garantera medborgarna trygghet. De går inte under någon särskild politisk paroll men ledare och medlemmar har kopplingar till nazism och högerextrema rörelser enligt Expo.

TV4 för interna diskussioner

– Vi tar kraftigt avstånd från Lennarts uttalanden. Vi förstår och beklagar att många tar illa vid sig. Det han säger är inte förenligt med vår värdegrund om människors lika värde, skriver TV4:s programchef Anna Rastner i ett sms.

Hon berättar även att de just nu har en pågående dialog med Lennart om händelsen och att de behöver samla in alla uppgifter för att kunna avgöra vilka konsekvenserna blir.

– Som det ser ut nu kommer de återstående programmen av Skilsmässohotellet sändas som planerat, fortsätter hon.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.